Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tåg med farligt gods spårade ur i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Tre vagnar på ett tåg med farligt gods har spårat ur under natten i Varberg, strax norr om Getteröbron. Urspårningen har lett till stora störningar i tågtrafiken.

– Det är tre vagnar med natriumhydroxid i, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten.

Natriumhydroxid kallas i folkmun lut.

– Just nu är det ett fryst läge då man tar kontakt med leverantören av det här ämnet. I första hand konstaterar vi om det är något läckage på platsen, säger Peter Stened.

Ska bärgas

Vagnarna kommer att bärgas när det har blivit ljust. Polisen arbetar med räddningstjänsten på platsen och har spärrat av ett område i närheten.

– Så länge man inte är i närområdet och får det på sig så kan det inte hända så mycket, säger Peter Stened.

Avstängt under dagen

Enligt Trafikverkets prognos så kommer det vara stopp i tågtrafiken vid Varberg i båda riktningarna resten av dygnet. Det påverkar fjärrtågen på sträckan Malmö—Halmstad—Göteborg samt Varberg—Borås.

– Det påverkar Västkustbanan och Viskadalsbanan, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket till SVT Nyheter Väst.

Ersättningsbussar är beställda till Öresundstågen för sträckan Halmstad till Göteborg. Västtågen mellan Borås och Varberg ersätts med bussar. Dock kan det bli delar av sträckan till en knytpunkt och därifrån får resenärer byta till tåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.