Riitta Turpeinen som är tågvärd på SJ Götalandståg tycker att det är ett socialt och givande jobb men att det samtidigt är fruktansvärt, det hennes kollegor blir utsatta för. Foto: SVT

Kvinnlig tågpersonal särskilt utsatt för hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Tågvärdar på SJ Götalandståg och Västtrafik får ta emot både hot och våld från resenärer som bland annat vägrar betala för biljetter. Enligt siffror från Arbetsmiljöverket är kvinnlig tågpersonal särskilt utsatt.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Vi gör ju bara vårt jobb och det ska vi respekteras för, säger Riitta Turpeinen, tågvärd på SJ Götalandståg.

Så sent som i onsdags skedde en misshandel på ett tåg på väg in mot Göteborg. En drogpåverkad man ofredade personer på tåget och när personalen ingrep, anföll mannen en tågvärd med en krossad glasflaska.

Tågvärden ska enligt polisen ha fått lindriga skärsår.

Ungdomsgäng sprider skräck

Händelsen är inte den första. Ttela rapporterade den 1:a augusti om stökiga och bråkiga ungdomsgäng som sprider skräck bland personal och passagerare på tågen mellan Vänersborg och Göteborg.

Riitta Turpeinen som är tågvärd på SJ Götalandståg tycker att det är ett socialt och givande jobb men att det samtidigt är fruktansvärt, det hennes kollegor blivit utsatta för.

– Det ska man inte behöva bli utsatt för på ett arbete. Vi gör ju bara vårt jobb och det ska vi respekteras för, säger hon.

Hon berättar om kollegor som blivit spottade på och slagna på jobbet.

– Man får ju höra ett och annat, man blir kallad för olika saker, säger hon.

Riitta Turpeinen berättar att det främst handlar om personer som vägrar betala för biljetten.

Kvinnlig tågpersonal särskilt utsatt 

Mikael Lindskog, trafikchef på SJ Götalandståg. Foto: SVT

Enligt siffror gällande hot och våld inom yrket av tågpersonal i Västra Götaland, från Arbetsmiljöverket är kvinnlig tågpersonal särskilt utsatt. 85 procent av de anmälningar som görs om hot och våld på jobbet avser kvinnor. Siffrorna är från 2018.

Mikael Lindskog är trafikchef på SJ Götalandståg.

– Varje anmälan om hot och våld på jobbet är ett misslyckande, säger han.

Han kan inte svara på varför det är fler anmälningar från kvinnlig personal. 

– Det ska inte vara otryggt för någon medarbetare att utföra sitt jobb, oavsett om det är en man eller kvinna.

Kroppsburna kameror

SJ Götalandståg och Västtrafik har sedan mars månad börjat med kroppsburna kameror på tågvärdarna. Det är en av flera åtgärder för att minska otryggheten på tågen.

– Vissa tycker att det är jättebra, andra är rädda och kan uppleva att det triggar mer än det hjälper, säger Mikael Lindskog.

Riitta Tupeinen tycker att det känns bättre med kameran.

– Det har varit mycket lugnare sedan jag började använda den, och det tror jag inte är en slump, säger hon.

Trafikchefen berättar att kameran är en av flera åtgärder som används för att minska otryggheten. En annan åtgärd är väktare som sätts på en del sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.