Bilden är från Kållered station och där har ungdomar kastat ner en kundvagn, cykel och vägkoner på tågspåret. Foto: Lisa Larsson/SVT

Tågvärden Lisas larm: Unga kastar stora föremål på spåren

Uppdaterad
Publicerad

Kundvagnar, cyklar och vägkoner har den senaste tiden slängts ner på tågspåren i Kållered och Lindome vid några tillfällen.

– Det är både fruktansvärt och livsfarligt, och jag är rädd att det kommer att ske en allvarlig olycka, säger Lisa Larsson, tågvärd på SJ Götalandståg till SVT Nyheter Väst.

På bilden som tågvärden Lisa Larsson har tagit på stationen i Kållered syns en stor kundvagn, en cykel och flera vägkoner på rälsen. Något som Mölndals-Posten var först med att rapportera om.

– Bara vägkonerna är jättetunga och det är lokföraren som brukar få lyfta upp allt från spåren, säger tågvärden Lisa Larsson till SVT Nyheter Väst.

Lisa Larsson arbetar på SJ Götalandståg och de stannar på de båda stationerna, men det gör till exempel inte andra SJ-tåg, godståg och Öresundståg, som därför kör förbi stationerna i en mycket hög fart.

Enligt trafiksäkerhetssamordnaren på SJ Götalandståg, så sker det ett 30-tal liknande incidenter per år i Västra Götaland. Oftast handlar det inte om så stora föremål som cyklar och kundvagnar utan mera om mynt och stenar.

Kan spåra ur

– Det finns tåg som passerar i närmare 170 kilometer i timmen och finns det stora föremål på rälsen så är det farligt. De kan slungas iväg med en väldig fart och träffa någon som står på perrongen eller någon annanstans i fall sakerna fastnar under tåget, säger Aki Lehtonen till SVT Nyheter Väst.

Ett tåg som kommer med den farten är svårt att både se och höra. Och enligt vitt

Aki Lehtonen, trafiksäkerhetssamordnare på SJ Götalandståg. Foto: SJ Götalandståg

nen så ska det vara killar som är så unga som i 13-års åldern som sätter ner föremål på spåren, genom att hoppa upp och ner mellan perrongen och spåren.

– Om någon befinner sig på spåret då så finns det inte en chans att hinna undan, det är jätteallvarligt! Ett tåg som går i 160 kilometer i timmen har en bromssträcka på närmare 1,2 kilometer, säger Lisa Larsson.

Det är lokföraren som får lyfta upp de saker som slängs på spåren i fall inte någon från Trafikverket finns i närheten.

– Vi ringer ett larmnummer som stoppar all annan trafik sådana här gånger, för säkerheten går så klart alltid först. Det här leder till att det blir förseningar för alla tåg på sträckan säger Lisa Larsson.

Kan tåg spåra ur på grund av det här?

– Ja, i värsta fall kan det hända, men det är en större risk att saker slungas iväg och skadar folk. Man blir förbaskad och arg för att ungdomar gör så här, säger Ari Lehtonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.