Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Rexfelt som är docent på Chalmers berättar om projektet med flergångsmuggarna i klippet. Foto: SVT

Chalmers nya studie: Fler ska köpa kaffe i flergångsmuggar

Uppdaterad
Publicerad

Blir det en ny mugg varje gång du köper en kaffe på cafét? Göteborgare har fått frågan om att köpa kaffe i flergångsmugg istället. Något som gav resultat.

– Där det har haft störst effekt så har nästan var femte take away kaffe sålts i en flergångsmugg, säger Oskar Rexfelt, som är en av forskarna bakom studien på Chalmers.

Hör mer i klippet om hur man lyckades få fler att dricka kaffe ur en återanvändbar mugg

I Sverige förbrukas mellan 50-100 miljoner engångsmuggar för take-away kaffe varje år. Syftet med studien var att se om förbrukningen av engångsmuggar kunde minskas och därmed nedskräpningen.

Det visade sig att en relativt enkel åtgärd som att personalen på tre olika kaféer i Göteborg aktivt frågade gästen om de var intresserade av att köpa en återanvändbar mugg ökade försäljningen markant.

Fältstudien av forskarna på bland annat Chalmers kunde se ett tydligt beteendemönster.

-  Framför allt så ökade försäljningen i en central pendlarvänlig miljö och som hade ett högre antal återkommande kunder, säger Oskar Rexfelt, som är docent i användarcentrerad design på Chalmers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.