Hösten 2015 bärgade Uddevalla kommun det 150 ton tunga fiskefartyget Orca från botten av hamninloppet till Bäveån.
Slutnotan hamnade på en miljon, något man ser som dyra läropengar i efterhand.
– Det borde inte behövas, men jag tror att kommunerna, inklusive Uddevalla, har mycket att lära här. För min del var det första gången, och jag tror inte att vi hade varit med om något liknande tidigare, säger Stefan Björling, utredare i Uddevalla kommun.
”Ett av huvudproblemen”
Resultatet blev att man i dag ställer högre krav på det båtar som lägger till i kommunen. Bland annat vill man se bild på dem i förväg och få bekräftat att de är försäkrade. När det kommer till större fartyg har man bara ett begränsat antal platser att hyra ut.
– Ett av huvudproblemen är att det finns båtägare som inte förstår vad de ger sig in i när de skaffar en stor fiskebåt som kräver mycket underhåll. Båtarna lämnas vind för våg och säljs mellan olika personer så att kommunen inte vet vem som äger båten, säger Stefan Björling.
Läs också: Övergivna fartygen kostar miljoner
För att ha rätt att flytta ett fartyg måste handräckning göras av Kronofogden, lite som när de genomför en vräkning från en lägenhet. Det är inte bara för hyresvärden att byta lås.
Problemet är att den vägen tar tid. I Uddevallas fall han Orca sjunka under den tiden, vilket gjorde att hela arbetet blev många gånger dyrare.
Kronofogden kan kallas in
När det kommer till övergivna fritidsbåtar tar nu kommunen lagen i ”egna händer”. Man försöker på alla möjliga sätt nå ägaren, om inte det går lyfter man själv båten och flyttar den till kommunens förvar – sedan kallas kronofogden in. När det gäller större fartyg går man den lagliga vägen, eftersom kostnaderna är såpass stora.
Just nu ligger två stycken förtöjda i hamninloppet, där man kräver att ägaren ska flytta dem innan månadens slut annars går man till kronofogden.
– I 99 procent av fallen är det vi som hamnar med kostnaderna ändå och det är därför vi gör som vi gör. Det är åt helsike att folk agerar så här, det är pengar som mycket hellre skulle kunnat användas på våra barn och unga, säger Stefan Björling.