När tarmen opererades in åt fel håll gick motoriken baklänges, och maten kom upp i magmunnen och matstrupen. Bilderna är tagna vid andra tillfällen. Foto: TT / Arkiv

Tarm opererades in bak och fram

Uppdaterad
Publicerad

En patient vid Sahlgrenska sjukhuset genomgick en fetmaoperation för två år sedan. Men vid operationen sattes en del av tarmen av misstag tillbaka bak och fram, så att motoriken gick åt fel håll.

– En bit av tarmslingan var felvänd vilket innebar att maten gick åt andra hållet, upp i magmunnen och matstrupen, vilket kan vålla lunginflammation och en rad andra komplikationer, säger Björn Andersson, chefsläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhus, till Göteborgs-Posten.

Patienten fick också en rad andra komplikationer efter operationen.

Felet upptäcktes på ett annat sjukhus i Västsverige i samband med ett annat ingrepp. Nu anmäler Sahlgrenska sjukhuset sig självt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som får granska ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer