Foto: TT/SVT

Taubemuseet på Liseberg i fara

Publicerad

Nu riskerar Evert Taubes Värld på Liseberg att läggas ned. Efter förra årets Halloweenfirande hamnade museet i malpåse, och hålls det stängt i sommar och nästa år. Ett beslut som väcker känslor. Inte minst med tanke på att Liseberg satsat 125 miljoner kronor i projektet.

Liseberg lockar redan massvis med besökare. De är sommarklädda och strosar omkring medan de tittar på stånd fyllda med olika saker för trädgården. En del går förbi platsen där ingången varit till Evert Taubes Värld. Öppningen är stängd med träskivor och två skyltar står utanför. Skyltarna är svarta, texten lyder:

”Här bygger vi om inför sommaren 2017.

Evert Taubes Värld håller under tiden stängt.

Välkommen åter!”

– Jag har talat med en hel del folk och alla som inte visste om det här har ju bara ett ord att säga direkt: skandal! jag går ändå längre och säger kulturmord! säger Torsten Skogh, Lisebergsbesökare, som är upprörd över beslutet.

Satsade 125 miljoner

Det var mer glada toner vid invigningen och långa köer för åtta år sedan. Liseberg satsade 125 miljoner kronor på Evert Taubes Värld tillsammans med musikscenen utanför, och förväntade sig en kvarts miljon besökare per år, som blev 30000 de senaste åren. Alltför för få besökare tycker ledningen i dag.

Så Taubemuseet kommer att vara stängt i år och nästa år, varför?

– Det stämmer, vi har tyvärr haft väldigt få besökare, det beror säkert på flera saker. Det är inte en jättebred målgrupp för en sådan här attraktion, vi har inte jobbat med förnyelse av den heller, vi är ju en nöjespark och vi är kanske inte experter på just det här. Vi var duktiga på att bygga, men sedan, hur gör man för att förvalta och förnya? säger Julia Vasilis, informationschef Liseberg.

”Snudd på kriminellt”

Det är inte en förklaring som köps av Torsten Skogh:

– Det är snudd på kriminellt det de har gjort, tycker jag, Evert Taube är ju en kultfigur, han är Sveriges HC Andersen och inte fan skulle de komma på ideén att riva hans museum i Odense, det skulle bli folkstorm! säger han.

Man kan inte säga att Liseberg borde ha ett slags kulturellt ansvar och fortsätta ändå, trots att det kommer så få besökare?

– Jo, det kan man tycka och det har vi gjort också under ett antal år för de här 30000 besökarna, säger Julia Vasilis som påpekar att man från Lisebergs sida testat flera olika typer av marknadsföring och olika sätt att kommunicera kring museet. 

– Vi har inte riktigt lyckats med att förnya oss och göra det här intressant för fler målgrupper. Det vi tänker oss nu är att vi kan fundera över de här två åren, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.