Trots två virushot mot Gothenburg Horse Show är projektledaren Erika Olsson positiv: ”Kommer att hålla tävlingarna”. Foto: SVT/TT

Tävlingsstopp efter hästvirus – Gothenburg Horse Show inför åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av det dödliga hästviruset EHV-1 är det största på decennier och har slagit hårt mot ridsporten. Inför Gothenburg Horse Show finns nu alltså ytterligare ett virus att tackla utöver covid-19. Men projektledaren Erika Olsson är lugn inför tävlingarna – trots att ett officiellt tävlingsstopp är satt till tre dagar innan start. 

– Vi är säkra på att de hästar som kommer är friska, säger hon.

I centrala Europa pågår just nu ett virusutbrott av herpesviruset EHV-1, även kallat abortviruset som slår hårt mot hästar. Smittan har bland annat lett till att fyra hästar dött under den internationella hopptouren i Valencia. 

Inför Gothenburg Horse Show inför man därför flera åtgärder för att göra det smittsäkert, både vad gäller covid-19 och hästviruset, under tävlingarna. 

Tävlingsstopp utfört

På grund av utbrottet har Internationella ridsportförbundet (FEI) infört tävlingsstopp i tio europeiska länder till och med den 28 mars. Gothenburg Horse Show sätter igång endast tre dagar senare – men i nuläget är man inte orolig för att utbrottet ska påverka evenemanget eller ställa in det.  

Sedan tidigare har man redan planerat att hålla evenemanget digitalt för publiken.

Hör Erika Olsson berätta mer i klippet ovan om vilka åtgärder som vidtagits för att säkra Gothenburg Horse Show. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.