Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur taxen Märtha tar hand om kattungarna i klippet ovan. Foto: Privat

Taxen Märta diar kattungar – som om det vore hennes egna

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan gick katten Molly igenom en svår förlossning och övergav sina kattungar. Då klev istället taxen Märta in och adopterade dem.

– Hon är uppvuxen med katter så modersinstinkten tog bara över, säger Anne-Li Roslin Olsson från Brålanda utanför Vänersborg.

Katten Molly har fått kattungar tidigare och varit en fin mamma, men den här förlossning var ovanligt svår. Hon är en liten katt men fick sju stycken kattungar, varav den sista fastnade på vägen ut så att matte Annika Fahlqvist fick hjälpa till och dra ut den.

– En av kattungarna var dödfödd och två förde Molly bort så att vi inte kunde hitta dem. De tre som var kvar ville hon inte veta av, så det var då Märta klev in, berättar Anne-Li Roslin Olsson, en god vän till familjen Fahlqvist.

”Missetaxarna” har börjat dia

Missetaxarna, som de nu kallas, har även de fäst sig vid hunden Märta, något som Ttela var först att rapportera om. Matten Annika har försökt att lägga kattungarna hos en annan av sina katter, Bella, som även hon nyligen fött kattungar. Men missetaxarna kryper tillbaka till hundmamman Märta.

– Bara efter ett par dagar började det komma mjölk. Hon har aldrig fått valpar själv men är uppvuxen med katter, så modersinstinkt tog nog bara över, säger Anne-Li Roslin Olsson.

Aldrig sett något liknande

Efter att taxen Märta adopterat kattungarna började Annika Fahlqvist och hennes vänner efterforska hur vanligt det är att hundar faktiskt diar katter.

– Vi har bara kunnat hitta utländska exempel där hundar tar hand om katter, säger Anne-Li Roslin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer