Säljaren hoppades på en ny kund – men det slutar med att han lägger på luren. När han inser att han ringt en journalist som granskar telefonförsäljning vänds säljsamtalet upp och ned på en sekund Foto: SVT

Telefonförsäljarens miss: Ringde journalist som granskar telefonförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Säljaren hoppades på en ny kund – men det slutar med att han lägger på luren. När han inser att han ringt en journalist som granskar telefonförsäljning vänds säljsamtalet upp och ned på en sekund.

SVT-journalisten Mikael Grill Pettersson har gjort en rad granskningar av oseriösa metoder inom telefonförsäljningsbranschen. Bland annat har han gjort flera reportage om äldre som lurats av säljbolag, och om lögner och tveksamheter under försäljarnas telefonsamtal.

Han berättar att han aldrig brukar få samtal från telefonförsäljare just på grund av att han granskar dem. Men nyligen hände det, när han blev uppringd av en säljare från företaget Förebygg Norden AB, som gärna ville sälja brandskydd.

– Det var en spännande upplevelse. När jag har granskat säljsamtalet med andra har jag bara lyssnat på de sista minuterna som handlar om att de tecknar ett avtal. Jag var nyfiken på vad de säger i början av samtalet.

Samtalet vänder plötsligt

Mikael Grill Pettersson låter telefonförsäljaren prata på, men när han till sist avslöjar att han är journalist som granskar telefonförsäljning vänder samtalet.

– Han försöker vilseleda mig och låtsas som att han inte säljer nånting, utan att han bara erbjuder mig saker. Jag lät honom fortsätta för att jag var nyfiken på vad de brukar säga till folk innan de folk har ingått ett avtal.

Vd:n på Förebygg AB, Johan Hilding uppger att företagets så kallade säljmanus är både juridiskt och moraliskt korrekt, och att man jobbar hårt för att undvika missnöjda kunder.

”Vi har flertalet extra ord och meningar i texten som inte behöver vara där, men som är där för kundens säkerhet, så att det inte ska gå att lura någon kund in i att ingå avtal, skriver han i ett mejl till SVT.

Många reaktioner efter reportage

Mikael Grill Pettersson är långt ifrån den enda som blir kontaktad av telefonförsäljare. Under onsdagen berättade SVT Nyheter Väst om Zrian Abdulqadir från Kungälv som ansåg sig ha blivit lurad av samma företag som ringde Mikael Grill Pettersson, Förebygg Norden AB. Enligt henne hade hon bara tackat ja till mer information men istället blev hon fast med ett tvåårigt avtal. Efter SVT:s reportage strök företaget Zrians avtal.

Men det var många som hörde av sig till SVT med liknande erfarenheter av olika telefonförsäljare och företag.

En person skriver anonymt ”Blev själv lurad av Förebygg Norden AB precis som Zrian!” 

Signaturen Bernt skriver ”Varför är det så svårt att ge sig på de som ringer dessa samtal? Man får höra att det är stackars studenter som drygar ut studielånet med detta extraknäcket men alla måste väl ha en strimma moral i sig?

”Skapar jobbmöjligheter”

Tobias kommenterar ”Finns otroligt många stora bolag i Sverige som vi alla har produkter/tjänster ifrån hemma, alla dessa använder sig utav telemarketing och hjälper unga dagligen att komma ut på arbetsmarknaden. Tacka nej till erbjudandet och sluta klaga!

Lägg på bara” 

Signaturen Mike skriver ”Mitt tips till er alla som blir uppringa av telefonförsäljare.....LÄGG PÅ BARA, spärra/blockera därefter numret!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer