Bilden på polisen är från när de genomförde sökningar efter henne 2004. Foto: TT/Kollage

Teorin som irriterar mordutredarna i Helenafallet

Publicerad

Två saker stör kalla fall-utredningen om mordet på Helena Andersson i Mariestad. Den ena är att många tror att förundersökningen är nedlagd sedan den misstänkte släpptes på fri fot. Den andra är att kriminologen GW Perssons teori om fler än en gärningsman fått stort genomslag.

– Vi är rätt säkra på att den misstänkte agerat som ensam gärningsman, säger kommissarie Peter Thylén.

Att en del tror att utredningen avslutades när den misstänkte släpptes kan få en och annan att avstå från att kontakta gruppen. Samma sak med GW Perssons teori om flera gärningsmän – den kan hindra vittnen som sett en ensam person att tipsa polisen.

– Men det krävs inte två gärningsmän för det som hände. En ensam vuxen man kan lyfta in en kropp som väger lite drygt sextio kilo i en bil. Vi letar inte efter någon ytterligare gärningsman, säger kommissarie Peter Thylén, som försäkrar att utredningen går vidare med oförminskad intensitet.

Ljus bil

Den misstänkte var i 30-årsåldern den 14 juni 1992, den natt då Helena Andersson försvann och förmodas ha mördats. Han hade då tillgång till en ljus bil. En bil som stämmer med signalementet har setts av vittnen längs den gång- och cykelväg som man tror att Helena Andersson tog för att komma hem.

– Den tiden som bilen iakttas stämmer ganska bra med när Helena Andersson lämnade stadshotellet och hur lång tid det sedan tar för en person att gå från hotellet till stigen, säger Peter Thylén.

Bilen iakttas vid ett par tillfällen på platsen.

– Nånting händer på stigen där bilen kör fram. Sedan är bilen borta fem-sju minuter och sen kommer den tillbaka på samma cykelbana fast åt andra hållet. Då kan man tänka sig att bilen varit inne där och hämtat nånting. Det kan då vara kroppen, tror kommissarien.

Förnekar brott

Den man som polisen misstänker för mordet har hela tiden förnekat att han haft något med Helena Anderssons försvinnande att göra. Mannen har hörts flera gånger sedan han släpptes, men hur många och vad han sagt vill kommissarien inte gå in på.

Förhör hålls också med vittnen och tipsare, och utredarna väntar på fler svar från Nationellt Forensiskt Centrum efter bland annat de fynd som gjordes i den misstänktes bostad. Men det innebär inte att mannen är den enda person utredarna intresserar sig för.

– Vi tittar på andra också och är öppna för allt, även om han är vår huvudmisstänkte.

Peter Thylén uppmanar den som tror sig ha någon information i ärendet att kontakta kalla fallgruppen, som nås på kalla-fall.region-vast@polisen.se

SVT har sökt Leif GW Persson för en kommentar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Andersson försvann 1992 – i videon får du en sammanfattning av fallet. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer