Terese Jonasson levde med en spelmissbrukande man i 25 år. Foto: TT/SVT

Terese drog på sig 750 000 i skulder – för att rädda familjen

Uppdaterad
Publicerad

Terese Jonasson levde tillsammans med en spelmissbrukande man i 25 år. Varje år inför julen spelade han mer och mer för att få ihop pengar till julklappar och julmat. Men det gick aldrig vägen.

– Ångesten inför jul började redan i oktober-november, säger hon.

I klippet hör du Terese berätta om hur hon tog sms-lån flera gånger i veckan.

Västsvenska Terese Jonassons man fastnade i ett spelmissbruk på nittiotalet. Till en början spelade han mest på fotboll och trav, sedan när nätcasinot kom gick det utför. Och månaderna före jul började han spela mer och mer för att få ihop pengar till julklapparna.

– Han var så mån om att barnen skulle ha julklappar, så han spelade ju för att vinna. Men det gick alltid åt skogen. Vi hade aldrig några pengar kring julen, säger Terese Jonasson.

Hade skulder på 750 000 kronor

Terese blev medberoende och försökte rädda familjens jobbiga situation. Så de levde så gott de kunde på hennes lön. Dagen före julafton när hon fick sina pengar gick de och köpte alla julklappar och julmat. Sedan hade de inga pengar till att betala hyran och räkningar.

Hon tog många snabba sms-lån för att rädda situationen. När det var som värst kunde hon ta flera snabba lån i veckan. Till slut hade hon skulder på 750 000 kronor.

– Jag kände ingenting till slut, jag blev liksom avstängd. Jag bara körde på och tänkte på att fixa pengar till nästa och nästa månad.

Snart skuldfri

Nu är Terese Jonasson snart skuldfri. Men julen är fortfarande en laddad tid.

– Jag jobbar hellre på julafton, jag kan inte känna glädje över julen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.