Carina Lundqvist, Tidaholm. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tidaholmarna folkomröstar om äldreboende – trots att alla flyttat

Publicerad

I Tidaholm ska invånarna på söndag folkomrösta om äldreboendet Lindängen ska vara kvar. Problemet är bara att kommunen redan har flyttat de boende.

– Den här ordningen är ju helt bakvänd, säger Carina Lundqvist, anhörig till en av de som flyttades och hon får stöd från kommunens oppositionspolitiker.

Frågan för omröstningen här i Tidaholm lyder: ”Tycker du att det särskilda boendet/äldreboendet Lindängen ska vara kvar?” Det kommer att gå att rösta ja eller nej, samt rösta blankt. Men inne på Lindängen i Ekedalen utanför Tidaholm finns inte en enda boende längre. De 14 boende flyttades redan i maj.

– Bara liksom slänga ut dem och flytta iväg dem utan någonting. Det finns många som tycker det här är bedrövligt, säger Carina Lundqvist.

Statsvetare kritisk

Statsvetaren Bruno Kaufmann är kritisk och menar att det sänder en signal att resultatet av omröstningen inte spelar någon roll. Men kommunledningen menar att det var rätt att verkställa beslutet i Social- och omvårdnadsnämnden att flytta de äldre och att allt handlar om att spara pengar. Lindängen ska byggas om till förskola.

– Beslutet togs av en enig nämnd och nämndens uppgift är att ha en budget i balans, säger Anna-Karin Skatt (S), kommunalråd.

Demensboende?

Oppositionen vill hellre att Lindängen återöppnas som demensboende – och hävdar att flytten stressades fram för att ta udden av folkomröstningen.

– Naturligtvis skulle de boende ha fått bo kvar här till dess att frågan avgjorts i folkomröstningen, säger Ingemar Johansson (L), oppositionsråd.

Men en viss avvaktan inför folkomröstningens resultat verkar finnas. Samhällsbyggnadskontoret har inte startat ombyggnaden till förskola.

Förtidsröster

Fram till fredag kväll hade 1 923 förtidsröstat, vilket är nästan 20 procent av de röstberättigade, berättar valsamordnaren Marie Anebreid för SVT Nyheter Väst.

Sista chansen att förtidsrösta är lördag förmiddag. Men på söndag är ordinarie vallokaler öppna mellan kl 9 och 18.

Carinas mamma Doris, som var en av de som flyttades i maj, gick nyligen bort – men Carina har hennes tid på Lindängen i ljust minne.

– Det var ”hemma”, det var inte det här ”sjukhus” utan hemtrevligt och mysigt, säger Carina Lundqvist.

Folkomröstningar

Folkomröstningar i Sverige är i regel rådgivande och politikerna kan fatta beslut som strider mot valresultatet. Det skedde till exempel efter folkomröstningen om högertrafik där väljarna 1955 röstade nej till byte till högertrafik. Men det infördes i alla fall 1967.

Undantaget är om frågan gäller en grundlagsändring och folkomröstningen hålls i samband med ett riksdagsval. Då är ett nej i folkomröstningen bindande.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.