Mikael Wallin, kriminalvårdschef, Tidaholmsanstalten. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Anstalten fullbelagd – då kan fängelset bli dubbelt så stort

Uppdaterad
Publicerad

Tidaholmsanstalten planerar för en kraftig utbyggnad – från dagens 168 platser till 245. Bakgrunden är att anstalten har varit överbelastad en längre tid, precis som de övriga klass 1-anstalterna. I praktiken byggs helt nya byggnader utanför dagens anstaltsområde som nu blir dubbelt så stort till ytan.

– Vi är helt redo att sätta igång när besluten fattats, säger kriminalvårdschef Mikael Wallin.

I Tidaholm går nu anstaltsledningen och väntar på beslut för att sätta spaden i jorden och börja bygga ut. Ett sådant kan komma inom några veckor. Ökningen till många fler platser kommer också att innebära personalökningar.

– Ja, vi kommer att behöva fler av alla professioner som finns här inne, säger Mikael Wallin, som däremot inte vill gå in på antal ännu.

Bygget är en lång process som tar flera år. Nya hus för de intagna byggs på varsin sida utanför det nuvarande området. När husen är klara utökas den nuvarande muren och till slut tas det upp öppningar mot det gamla området i mitten. Efter 2,5 år kommer anstalten att kunna ta emot fler, men helt färdigt är inte bygget förrän om sex år.

Anstalt fullbelagd idag

Beläggningen på Tidaholmsanstalten har legat nära 100 procent en längre tid. Målet är att ha ungefär 90 procent beläggning. Resten av platserna behövs för att kunna göra omflyttningar inom anstalten bland annat för att förhindra bråk och konflikter.

– I dag är platssituationen jätteansträngd, men det är också så att de här byggnaderna är väldigt gamla och behöver ersättas, säger Mikael Wallin.

När ett fängelse är helt fullbelagt är risken hög för konflikter som urartar. Skräckexemplet är Tidaholmsupproret 1994 då ett hundratal fångar satte eld på fängelset. Efter den händelsen förändrades svensk kriminalvård.

Så här ser beläggningen ut 2019 på Tidaholmsanstalten. Målet är att få ner det till 90 procent vilket bland annat skulle göra det möjligt att flytta runt fångarna vid till exempel konflikter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.