I Tidaholm går nu anstaltsledningen och väntar på beslut för att sätta spaden i jorden och börja bygga ut. Ett sådant kan komma inom några veckor. Ökningen till många fler platser kommer också att innebära personalökningar.
– Ja, vi kommer att behöva fler av alla professioner som finns här inne, säger Mikael Wallin, som däremot inte vill gå in på antal ännu.
Bygget är en lång process som tar flera år. Nya hus för de intagna byggs på varsin sida utanför det nuvarande området. När husen är klara utökas den nuvarande muren och till slut tas det upp öppningar mot det gamla området i mitten. Efter 2,5 år kommer anstalten att kunna ta emot fler, men helt färdigt är inte bygget förrän om sex år.
Anstalt fullbelagd idag
Beläggningen på Tidaholmsanstalten har legat nära 100 procent en längre tid. Målet är att ha ungefär 90 procent beläggning. Resten av platserna behövs för att kunna göra omflyttningar inom anstalten bland annat för att förhindra bråk och konflikter.
– I dag är platssituationen jätteansträngd, men det är också så att de här byggnaderna är väldigt gamla och behöver ersättas, säger Mikael Wallin.
När ett fängelse är helt fullbelagt är risken hög för konflikter som urartar. Skräckexemplet är Tidaholmsupproret 1994 då ett hundratal fångar satte eld på fängelset. Efter den händelsen förändrades svensk kriminalvård.