Här är det nuvarande tillståndet för nazistdemonstrationen samt polisens avspärrade område. Foto: SVT Design

Tiden för nazistdemonstrationen förkortas igen

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens nazistdemonstration blir en timme kortare. Den avslutas nu klockan 15. Kammarrätten motiverar beslutet med att man minskar risken för störningar i samband med fotbollsmatchen vid gamla Ullevi.

Det var i början av veckan som förvaltningsrätten fattade beslut om att ändra Nordiska motståndsrörelsens marschrutt under lördagen. De körde över Göteborgspolisens tillstånd och flyttade starten längre bort från Bokmässan.

Rätten halverade också färdvägen, bland annat med motiveringen att det inte var säkert att låta demonstrationen passera nära Göteborgs synagoga under judarnas heliga högtid jom kippur.

NMR-demonstration i Göteborg

Beslutet överklagades av NMR som vill gå enligt ursprungligt tillstånd. Även Svenska fotbollförbundet överklagade till kammarrätten då det nya beslutet innebar att demonstrationen skulle avslutas vid gamla Ullevi – där Gais håller familjefest och gratismatch mot Brommapojkarna. Matchen startar klockan 17.

Hänsyn till ordning och säkerhet

Nu meddelar alltså kammarrätten att demonstrationsvägen står fast men att tiden för demonstrationen blir en timme kortare.

Så här skriver kammarrätten i ett pressmeddelande:

”Kammarrätten i Göteborg har i dag beslutat att inte ändra förvaltningsrättens dom när det gäller den planerade demonstrationens samlingsplats och färdväg. Sluttiden för demonstrationen har dock ändrats från kl. 16.00 till 15.00 för att minska risken för störning av ordning och säkerhet i samband med publiktillströmning till en fotbollsmatch på Gamla Ullevi.”

Åsa Ståhl, kammarrättsråd, förklarar beslutet så här:

– Utifrån polisens riskbedömning och den väntade publiktillströmningen till fotbollsmatchen förkortar vi tiden. Samtidigt litar vi på polisens bedömning att man kan upprätthålla lag och ordning vid den aktuella platsen, därför anser vi inte att det finns skäl att ytterligare inskränka demonstrationsrätten och inte låta NMR marschera överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet