Foto: SVT

Tidigare ledamoten kräver styrelsens avgång

Publicerad

Kostnaderna för Borås största investering någonsin skenar i kostnader. Jan-Olof Dahlin (C) satt i styrelsen för Borås Energi och Miljö men lämnade i protest för två år sedan. Nu är han klar med vad han tycker dagens styrelse bör göra.

– Jag tycker att de ska avgå.

Det nya energi- och miljöcentret vid Sobacken utanför Borås skulle kostat 3,2 miljarder kronor. Risken finns nu att det blir hela 700 miljoner kronor dyrare.

Men det fanns en som varnade tidigt. Och det var inte vem som helst. Centerpartisten Jan-Olof Dahlin har jobbat större delen av sitt liv i anläggningsbranschen och har själv lett stora projekteringar och byggen. För två år sen satt han i styrelsen för Borås Energi och Miljö.

Han berättar om en tvådagarskonferens där det hölls ett styrelsemöte, där en punkt som inte stod på dagordningen skulle tas upp. Att ge vd i uppdrag att genomföra Sobackenprojektet. Det handlade om upphandlingar på 3,2 miljarder kronor.

– Jag fattade inte det, säger Jan-Olof Dahlin (C).

Sa upp sig

Så han sa upp sig. I ett brev till fullmäktige i Borås där han avsäger sig sitt uppdrag beskriver han bland annat felaktiga ledningsdragningar och att allt inte beaktats i upphandlingar.

I måndags presenterades den utredning som tittat på varför kostnaderna ökat för Sobackenprojektet. Utredarna menade att det kommunala bolaget underskattat projektets storlek och att de borde ha räknat med mer oförutsedda utgifter, samt att det blivit förseningskostnader i och med att upphandlingar överklagats.

LÄS MER: Byggkostnader kan komma att skena

Utredarna riktade också kritik mot styrelsen för att ha lämnat över allt beslutande för de 3,2 miljarder kronorna på vd:n för bolaget, som alltså kunnat fatta beslut helt på egen hand.

– Jag förstår inte att styrelsen inte haft bättre koll, säger Jan-Olof Dahlin (C).

”Måste ha bättre koll”

Om styrelsen sitter kvar eller inte är en fråga för politiken. Än så länge är det bara liberalerna som tydligt sagt att styrelsen bör avgå.

– Styrelsen måste ha bättre koll på ekonomin, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (L).

De flesta partier i Borås har ännu inte tagit ställning. Styrelseordföranden för Borås Energi och Miljö har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att styrelsen fått rapporter varje månad, samt att hon inte tyckte att det hade gjort någon skillnad att all delegation låg hos vd:n för bolaget

– Den kompetensen som gäller beslutsunderlagen finns hos bolagets medarbetare, säger Eva Théen-Johansson (MP), styrelseordförande för Borås Energi och Miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.