Jan Åke Jonsson Foto: TT

Tidigare Saab-vd åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson och bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers åtalas vid Vänersborgs tingsrätt. Dessutom misstänks en tredje person för att ha utställt eller låtit utställa två osanna fakturor till ett belopp på över 30 miljoner kronor.

Åtalet mot Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson gäller grovt osant intygande och mot Kristina Geers handlar det även om grov urkundsförfalskning. Dessutom misstänks en tredje person för grov urkundsförfalskning och osant intygande.

– Åtalet rör grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande. Brotten har enligt åtalet begåtts i Trollhättan mellan mars och april 2011, säger Olof Sahlgren chefsåklagare, i en kommentar.

Saab-chefer i skattehärva

Enligt åtalet har de uppsåtligen upprättat eller låtit upprätta och undertecknat ett osant import- och återförsäljaravtal och dessutom har en tredje person utställt eller låtit utställa två osanna fakturor till ett belopp på 30.862.999 kronor.

”Åtalet är ett delåtal”

Det aktuella avtalet rör import- och återförsäljarverksamhet i Ukraina enligt åtalet. Det ska ha upprättats den 23 mars 2011. Två dagar senare meddelade Jan Åke Jonsson att han beslutat att avgå som vd för Saab Automobile, vilket han gjorde i maj.

Styrelseordföranden Victor Muller tog över vd-posten. Åklagaren har kallat Victor Muller och flera andra nyckelpersoner på Saab till förhör under rättegången.

”Åtalet är ett delåtal och ytterligare förundersökningar avseende annan brottslighet pågår vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg”, meddelas på Ekobrottsmyndighetens hemsida.

Alla tre åtalade nekar till brott.

– Åtalet är ogrundat och förhastat, skriver Bengt H. Nilsson, advokat som företräder Jan Åke Jonsson, i ett sms till SVT Nyheter.

Anhölls 2013

Jan Åke Jonsson och Kristina Geers, som varit vd respektive chefsjurist i det konkursade Saab Automobile, blev båda anhållna i maj 2013 misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll. Båda släpptes efter förhör.

Misstankarna handlade om att företagets vd Victor Muller fick cirka åtta miljoner kronor i konsultarvode till ett företag på Nederländska Antillerna, som Muller själv ägde.

Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten hävdar att pengarna ska betraktas som lön, och att konsult-upplägget gjordes för att undkomma skatt.

Hyllades

När Spyker Cars köpte Saab i början av 2010, trots att General Motors hade börjat nedläggningen, hyllades Jan Åke Jonsson tillsammans med ägaren och styrelselseordföranden Victor Muller.

Men återstarten blev tuffare än de trodde och bolaget blödde ekonomiskt.

I mitten av mars 2011 medgav Jan Åke Jonsson på ett styrelsemöte att bolaget var i en kritisk situation och bara ett par veckor senare meddelade han sin avgång. Victor Muller tog då över som vd.

Kristina Geers kommenterar på Facebook

Kristina Geers har inte kunnat nås för intervju under Onsdagen, men hon kommenterar det hela så här på Facebook:”Detta är en helt absurd situation där åklagaren påstår att jag skall ha osant intygat ett avtal samt gjort ändringar i Saabs årsredovisning. Varför skulle jag gjort något sådant, och vem har lidit skada? Åklagaren har hållit på med sin undersökning i över 3 års tid. Han har granskat alla våra mail, telefonsamtal, sms mm. Jag har levt med detta ifrågasättande och övervakande vilket varit enormt påfrestande psykiskt. Trodde aldrig jag skulle säga det – men jag välkomnar ett avslut på denna absurda process.”

Fakta

Fakta om brottsrubriceringarna

Grovt osant intygande

Ett brott som innebär att någon skriftligt lämnar en osann uppgift om sin egen eller någon annans identitet i ett intyg eller något annat dokument. Som osant intygande räknas också att någon upprättar ett falskt dokument om avtal eller liknande.

Grov urkundsförfalskning

Ett brott som innebär att någon skriver en annan persons namn, använder en annan persons namnteckning eller på annat sätt framställer falsk urkund eller ändrar/fyller ut äkta urkund. Förfalskning av officiella dokument som exempelvis körkort och identifikationshandlingar faller också under denna rubricering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-chefer i skattehärva

Mer i ämnet