Foto: privat

Wilo från Göteborg kämpar mot könsstympning i Somalia

Publicerad

Wilo Abdulle flydde från Somalia till Göteborg på 90-talet. Nu är hon tillbaka i landet för att försöka införa en ny lag om att stoppa könsstympning.

– Lagförslaget säger att alla former av kvinnlig könsstympning ska förbjudas, säger Wilo Abdulle.

I klippet hör du Wilo om utmaningarna i Somalia – vi beklagar hackiga bilder

I dag, lördagen den sjätte februari, är det i internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning. Det uppmärksammar bland annat Göteborgs stad med föreläsningar i ämnet med göteborgaren Wilo Abdulle. Hon arbetar just nu i Somalia med att försöka införa en ny lag om att förbjuda könsstympning.

– Vi är mitt i valet i Somalia nu men jag hoppas att lagen ska antas framöver, säger Wilo Abdulle.

Flydde till Sverige

Wilo Abdulle flydde från Somalia till Göteborg på 90-talet. I Sverige utbildade hon sig till socionom för att senare arbeta på socialtjänsten i runt 20 år. Hon har engagerat sig för mänskliga rättigheter och i dag är hon tillbaka i Somalia och stödjer departementet för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

– Det är väldigt svårt att jobba med den här frågan då det finns för mycket okunskap bland befolkningen, men vi går framåt, säger Wilo Abdulle.

40000 utsatta i Sverige

I Somalia är problemet utbrett och enligt Wilo Abdulle finns undersökningar som visar att 97 procent av kvinnorna har utsatts för någon form av könsstympning. Men även i Sverige förekommer problemet. Enligt Socialstyrelsen beräknas 40 000 personer ha utsatts för könsstympning.

INTERNATIONELLA DAGEN MOT KVINNLIG KÖNSSTYMPNING

  • Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning infaller 6 februari. 
  • Dagen uppmärksammades sedan år 2003, då delegater från 30 afrikanska länder samlades för att arbeta för att kvinnlig könsstympning ska avskaffas. 
  • 40 000 personer i Sverige beräknas vara drabbade, enligt Socialstyrelsen. 

Källa: Unicef och Socialstyrelsen 

Stödnummer till Kvinnofridslinjen 

020-505050 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.