Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På några månader har livet förändrats totalt. Efter fem veckors utbildning kommer han åka tillbaka och strida för Ukraina. Foto: SVT

Ukrainska affärsmannen snabbutbildas till soldat av svenska militären

Uppdaterad
Publicerad

Livet har förändrats totalt. Tidigare gick han till jobbet som småföretagare. Nu lär han sig att skjuta skarpt och hoppas komma levande hem.

”Jag har inget val utan måste göra detta för Ukraina” – hör soldaten berätta mer i klippet

Den blivande ukrainske soldaten står mitt i ledet ute på den engelska landsbygden vid ett övningsfält. Här utbildas han av svenska instruktörer, bland annat från P4 i Skövde.

Skjutövningen är precis klar och en efter en går de fram för att inspektera resultatet. Bredvid honom finns en kock och en jurist. De kan konstatera att kulorna har gått igenom bildörren de nyss sköt mot.

– Gemenskapen här är viktig. Vi ska alla tillbaka för att strida och göra allt för att Ukraina vinner detta, säger den ukrainske soldaten som inte vill berätta vad han heter och döljer sitt ansikte av säkerhetsskäl.

Finns inte tid för rädsla

Han hade aldrig tidigare tänkt tanken att han skulle bli soldat utan bodde utomlands och drev en affärsverksamhet som gick bra. Men den 24 februari förändrades allt.

– Jag har inget val utan måste göra detta för Ukraina.

Blicken är målinriktad och han säger att det inte finns tid för rädsla. Exakt var han kommer ta vägen efter utbildningen på fem veckor är inte klart.

– Men snart ska jag möta fienden på riktigt och i ett land i krig är alla placeringar viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.