Fem damer och sex herrar från Göteborg och Västerås reste under fredagen till Amsterdam för att representera Sverige under Homeless world cup. Sverige har deltagit i tävlingen sedan starten 2003. Då var Hemlösas landslag knutet till tidningen Faktum.
– Men då var det inte helt drog- och alkoholfritt, berättar Keijo Orava. Det var heller inte några organiserade träningar.
Gemenskap och stöttning
2011 bildades Gatans lag som egen förening med träningar året runt. Klubben är till för personer som lever, eller har levt, i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet. Enligt Keijo Orava ligger styrkan i projektet i att man hittar nya vänner med liknande erfarenheter och som kan stötta såväl på som utanför planen.
– Här siktar alla åt samma håll. När alla ens vänner missbrukar kan man bli väldigt ensam när man vill sluta.
Keijo var själv missbrukare i 25 år och satt på anstalt i 15 år. Han hittade till Gatans lag 2011 och följde med till VM i Paris. Ett stort och svårt steg som visade vägen till ett nytt liv.
– Det är skrämmande att möta samhället nykter när man varit missbrukare under lång tid. Att kunna spela fotboll för publik gör mycket för ens självkänsla. Det ledde till att jag vågade gå till försäkringskassan och socialen och kräva min rätt. Jag behövde inte längre gömma mig och isolera mig med mina droger.
Vägen till ett värdigt liv
Gatans lag kom att betyda mycket för Keijo som valde att engagera sig allt mer i klubben. Idag är han sport- och tränaransvarig och tränar också damlaget i Göteborg. Fotbollen och gemenskapen blev vägen till ett värdigt liv.
– Utan Gatans lag hade jag nog inte levt idag.
Och Keijo är inte ensam. Gatans lag har sett många spelare komma och gå. Han berättar att undersökningar de genomfört visar att 80 procent av spelarna uppger att deras liv förändrats till det bättre tack vare klubben.
– Om någon slutar av en bra anledning så släpper vi taget. Ibland kommer de tillbaka och hälsar på. Sen kommer nya hela tiden som vill göra samma resa.