Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmaren om fällningen i Estoniafallet: ”Vi kommer att driva det vidare” Foto: SVT/TT

Tingsrätten prövade Estoniafallet igen – dokumentärfilmare döms

Uppdaterad
Publicerad

Två dokumentärfilmare döms för brott mot gravfriden efter att ha filmat vid Estonias vrak. Tingsrätten valde att fria men nu har rättegången tagits om – och denna gång döms de båda.

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten och filmaren Linus Andersson friades först av tingsrätten i februari 2021 eftersom rätten gjorde bedömningen att internationell lagstiftning vägde tyngre än den nationella. Filmarna befann sig på ett tyskflaggat fartyg när expeditionen med en dykrobot ner till Estonias vrak utfördes i september 2019. Och där fartyget befann sig gäller internationell havsrätt.

Men hovrätten beslutade i februari att dykningarna kan prövas enligt nationell lagstiftning, den så kallade Estonialagen. Och att tingsrätten inte prövat alla invändningar som framfördes.

Lagen kan tillämpas

Nu skriver tingsrätten i det nya beslutet att Estonialagen ÄR tillämplig. Lagen ger svensk domstol behörighet att döma medborgare för brott som har begåtts inom det område som skyddas av lagen, även om det inte är svenska vatten.

Att fartyget skulle vara tyskflaggat saknar också betydelse menar tingsrätten. Dokumentärfilmarna har anfört att tysk lag bör gälla enligt FN:s havrsättskonvention – och att undervattensverksamheten inte är olaglig. Men tingsrätten menar att dessa principer inte är tillämpliga och att nationell lagstiftning även övertrumfar eventuell straffrihet på internationellt vatten.

Nekar till brott

Både Linus Andersson och Henrik Evertsson döms till 40 dagsböter. Linus Andersson berättar för SVT att de kommer att överklaga domen.

– Vi anser fortfarande att Estonialagen inte gäller i det här fallet, och att den här domen är fel, säger han.

Åklagaren är delvis nöjd

Även åklagaren Helene Gestrin överväger att överklaga.

– De har fått en viss lindring av straffet jämfört med vad jag yrkat på, det kommer jag att analysera.

Gestrin håller fast vid att det inte spelar någon roll att det var ett journalistisk arbete som bedrevs.

– Det är förbjudet att bedriva dykningar i det här området, oavsett varför man gör det. Det journalistiska intresset tar inte bort förbudet.

Hör hennes kommentarer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Helene Gestrin är till största del nöjd över den fällande domen under måndagen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.