Starta klippet och hör åklagare Jim Westerbergs reaktion på Tingsrättens besked. Foto: Polisen/TT

Tingsrätten: Ex-pojkvännen skyldig till mordet på Wilma

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Wilma Anderssons ex-pojkvän är enligt tingsrätten skyldig till mordet. Han är dessutom skyldig till brott mot griftefriden. Redan dagen efter rättegången avslutats meddelar rätten sin inställning. ”Det finns övertygande bevisning”, skriver den.

– Tingsrätten har beslutat att den misstänkte skall genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, meddelar rätten i ett pressmeddelande klockan 14 på onsdagen.

Motiveringen, att det finns övertygande bevisning, signalerar att sannolikheten för en fällande dom är hög.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

– Jag kan inte erinra mig något fall där rätten har uttryckt sig på det sättet, och sen friat en misstänkt, säger åklagare Jim Westerberg till SVT Nyheter Väst, precis efter att ha fått beskedet.

Rättspsykiatrisk undersökning väntar

Under tisdagseftermiddagen meddelar Tingsrätten ”att det finns övertygande bevisning för att mannen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefrid. Tingsrätten har beslutat att han skall genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.”

Efter att undersökningen är genomförd ska huvudförhandlingen fortsätta. Ex-pojkvännen, som är i 20-årsåldern, ska stanna kvar i häktet under tiden. Dom kommer att meddelas först efter att den rättspsykiatriska undersökningen har genomförts.

– Nu är frågan vad påföljden kommer att bli, säger Jim Westerberg.

”Kan bli helt avgörande”

Hur viktig blir den rättspsykiatriska undersökningen?

– Den kan bli helt avgörande. Det kan fortfarande bli fängelse även om han anses vara allvarligt psykiskt störd, det finns sådana exempel. Men det vanliga är att man dömer till rättspsykiatrisk vård i så fall, säger Jim Westerberg.

När den tio dagar långa rättegången avslutades på tisdagen yrkade han på att ex-pojkvännen skulle dömas till livstids fängelse för mord.

 – Det är ex-pojkvännen som är gärningsmannen. Det är orimligt att det skulle kunna handla om någon annan, sa Jim Westerberg i sin slutplädering.

Advokaten kritisk till utredningen

Mannens advokat Beatrice Rämsell var av motsatt uppfattning och ville att han skulle släppas fri.

– Utredningen är inte så robust att den kan ligga till grund för en fällande dom, sa hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Nyheter Väst efter förhandlingen.

Nedan finns en tidslinje över vad ex-pojkvännen gjorde dagarna innan han greps:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet