Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetet med Tingstadstunneln kommer att pågå fram till slutet av 2023 – i klippet förklarar Trafikverket varför arbetet inte kan vänta. Foto: SVT

Tingstadstunneln stängs – stor trafikpåverkan väntas i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Bilister i Göteborg kan räkna med långa köer lång tid framöver – både en sträcka på E6:an och Tingstadstunneln stängs av helt.

– Från och med fredag är det helt stängt över helgen, sedan kommer ett av rören att vara fortsatt stängt i ett och ett halvt år framöver, säger Stefan Frisk, projektledare Tingstadstunneln.

Klockan 22.00 på fredagen inleds arbetet med att renovera Tingstadstunneln. E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet kommer då att stängas av och vara helt avstängd fram till måndag morgon kl 05.

Tingstadstunneln kommer att renoveras under ett och ett halvt år. Ett tunnelrör stängs av i taget och trafiken dubbelriktas genom det andra öppna tunnelröret. Arbetet gör att många trafikanter måste ta andra resvägar och det är stor risk för långa köer på kringliggande leder.

Långa köer att vänta

Uppskattningsvis 125 000 bilar åker genom tunneln varje dag och dessa ska nu alltså trängas ihop i ett rör istället för två. Renoveringen beräknas vara klar i oktober 2023, så fram tills dess kan bilister förvänta sig stor trafikpåverkan.

– Ja, det kommer att bli långa köer. Det är omöjligt att hantera de här volymerna utan att det blir köer, säger Stefan Frisk.

Stänger av bro

– Under stängningshelgen river vi även en tågbro över E6. Den ska sedan ersättas av en ny bro, som blir en del av Västlänken.

Byggnationen av den nya bron tar cirka 15 månader och innebär försämrad framkomlighet genom arbetsområdet mellan Gullbergsmotet och Olskroksmotet, främst under ett flertal helger då antal körfält minskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.