Arkivbild. Foto: TT

Tjuren på 600 kilo fortfarande på rymmen – ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan rymde en 600 kilo tung tjur från sina ägare i Korsberga i Västergötland. Flera försök har gjorts för att fånga in den, men misslyckats. – Vi hann inte stänga grinden, säger ägaren Lars-Erik Sondell.

Det var under måndagen i förra veckan som ägarna Lars-Erik Sondell och Frida Ekström skulle frakta tre nyinköpta tjurar till ladugården i Stora Solberg i Korsberga. Men under den korta sträckan mellan djurtransporten och ladugården så smet tjuren iväg.

– Den försvann och de sista spåren är klövavtryck på en skogsväg, sedan har han gått in i skogen. På grund av torkan blev det heller inga avtryck i marken så det fanns inga spår att följa, sa ägaren Lars-Erik Sondell till Skaraborgs Allehanda, som var först med att berätta om händelsen.

”Inte lätt att hålla emot”

Jakten fortsatte och i lördags lyckades man lokalisera tjuren och omringa den.

– Vi hade fångat in honom i en hage, men han hoppade ut medan vi försökte stänga grinden. Det är inte lätt att hålla emot en 600-kilo tung tjur, säger Lars-Erik Sondell till SVT Nyheter Väst.

– På söndagen var vi där med jägare för att avliva honom, men då gömde han sig i en buske och sprang iväg.

Varför har ni bestämt om avlivning?

– Med tanke på hans flyktiga beteende så är det enda säkra sättet för alla att avliva honom.

Lockar med foder

På måndagen, en vecka sedan första rymningen, är tjuren fortfarande på vift. Men Lars-Erik Sondell tror att han vet vilket område tjuren rör sig i, nämligen i närområdet, och har ställt ut foder för locka till sig den.

– Jägare i grannområdet står redo med vapen, säger Lars-Erik Sondell.

Lars Uhlin är länsveterinär på Länsstyrelsen och tycker avlivning är rätt beslut.

– Det är inte mycket att göra om de har varit borta en vecka. De blir rätt snabbt förvildade och det är inte lätt att göra ett vilddjur tam igen, säger han.

Enligt polisen så måste avlivning ske på godkända premisser. Utanför egen mark så krävs att en skyddsjägare eller polisman skjuter djuret. Undantaget är jägare med jaktlicens, fast då kompliceras detta fallet eftersom att tjuren är ett tamdjur.

Skulle allmänheten stöta på tjuren så är det enligt ägarna normalt sett ingen fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.