Stölden av glasverandan i Hangelösa är polisanmäld men eftersom polisen i nuläget inte hittat några spår är utredningen redan nerlagd. Foto: Privat

Tjuvarna stal hela glasverandan

Publicerad
När familjen kom till sommarstugan i Hangellösa utanför Skara var hela glasverandan borta. Tjuvar hade tagit dörrar och fönster på torpet och det finns uppgifter om att fler kan ha drabbats.

Carolin Andersson och hennes familj köpte sin sommarstuga förra sommaren. Torpet som ligger i Hangelösa mellan Lidköping och Skara är från förra sekelskiftet och det var glasverandan med de unika, munblåsta glasen som fick familjen att falla för huset.

– Glasen är munblåsta och har unika mått, ur ett byggnadsvärde är de helt oersättliga, säger Carolin.

Familjen tillbringar sommarveckorna på torpet men har under året också ofta varit där på helger. Men när familjen kom till torpet i mitten på april fick de en chock, någon hade stulit hela glasverandan. Två pardörrar och sex fönster var borta och det var helt öppet rakt in i huset.

– Vi trodde inte att det var sant. Vi ringde polisen direkt och de bad oss vänta utanför så de kunde komma dit och säkra eventuella spår, säger Carolin Andersson.

–  Det är som att luften har gått ur en. Det låter kanske dramatiskt men torpet har förlorat sin själ och det är i princip omöjligt att hitta begagnade fönster och dörrar som passar in med måtten på vårt torp, då får vi leta i flera år.

”Fler hus drabbade”

Stölden av glasverandan i Hangelösa är polisanmäld men eftersom polisen i nuläget inte hittat några spår är utredningen redan nerlagd. Men när Carolin själv började undersöka saken fick hon höra att fler hus än deras blivit av med en veranda.

– Enligt folk i trakten är det ett ödetorp här i närheten samt ett lusthus. Dessutom har jag fått tag på en kvinna i Grästorpstrakten som varit med om exakt samma sak.

Liknande stölder i Kalmar län

Polisen i Östra Skaraborg har inte fått fler anmälningar om stulna glasverandor och känner inte till om det kan röra sig om en specialiserad liga men det är inte första gången som flera sommarhusägare upptäcker stölder av glasverandor. Under förra våren fick polisen i Kalmar län in ett flertal anmälningar om stölder av glasverandor.

–  Det är framför allt väldigt ovanligt, jag har aldrig hört talas om det tidigare. Skulle nästan tro att det är någon som gjort en ganska bra research för att se vad de vill ha, sa Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar till SVT Nyheter då.

Dyrt att återställa

Carolin Andersson är övertygad om att det handlar om en specialiserad liga.

– Jag tror att det är någon som kan gamla hus och som vet vad de är ute efter.

– Det jag tyckte var riktigt obehagligt när jag satt där i bilen med barnen och väntade på polisen. Det var hur de hade tagit våra fönster och dörrar, skövlat vårt hus för att sedan ställa i ordning efter sig. Blomkrukorna och lamporna har de ställt tillbaka efter att de plockat ner fönstren.

 Carolin Andersson uppskattar värdet på sin stulna glasveranda till uppåt 50.000 kronor. Nu undersöker familjen möjligheten att nytillverka en veranda utifrån bilder på den gamla.

–  Då hamnar prislappen på 150.000 kronor, det är bara att hoppas på att försäkringsbolaget hjälper oss med det, säger Carolin.

– Men framförallt är det känslan av att huset förlorat lite av sin själ som gör mig ledsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer