Anita märkte inte när tjuvarna tog väskan från hennes cykel. Foto: SVT

Tjuvar stal Anitas ryggsäck ur cykelkorgen i farten

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har polisen fått in en våg av anmälningar om stölder av väskor från cykelkorgar i Göteborg. När Anita cyklade till jobbet blev hon bestulen i farten på sin ryggsäck utan att hon märkte något. Nu åtalas två män för flera liknande stölder.

När Anita var på väg till sitt arbete för några veckor sedan hade hon sin ryggsäck meddator och inlämningsuppgifter som hon rättat och skulle lämna till sina elever. På Friggagatan blev hon bestulen på sin ryggsäck av två män som cyklade efter henne. I farten kunde de ta hennes ryggsäck utan att hon märkte något. Först vid arbetsplatsen upptäckte hon att väskan var borta.

– Jag hade ett tydligt minne av att jag hade ställt den i korgen, säger Anita som blev paff över upptäckten.

Polis såg stölden

En uppmärksam polis i närheten lade märke till hela händelsen och kallade dit en patrull som snabbt fick tag på en av tjuvarna. Den andra hann smita med väskan. De två männen står nu åtalade för två fall av grov stöld och för ett fall av försök till grov stöld, alla tre mot cyklister. Båda nekar till brott. Sedan en tid tillbaka har flera cykelpendlare i Göteborg anmält att de blivit av med värdfulla saker som de haft i sin cykelkorg.

Hör Anita berätta om stölden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.