Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tristessen hemma försöker Tobias Eng Strömberg sysselsätta sig med träning, städning och tv-spel. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tobias strejkar från Tesla: ”Jag tror de kommer ge med sig”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen utökas strejken bland Teslaarbetare i Sverige till att gälla även utanför rena Tesla-verkstäder. Det innebär att allt arbete som utförs på Tesla-bilar i verkstäder på 15 orter i Sverige läggs ned. En av dem som varit med och strejkat sen start är Tobias Eng Strömberg i Göteborg.

– Det handlar inte om förmåner. Strejken handlar om att vi som anställda vill ha en trygg och säker anställning, säger Tobias.

Han har jobbat på bilföretaget i fem år och i nuläget är han inte orolig för att bli uppsagd. Däremot är det långtråkigt att gå runt hemma i väntan på besked. Förhandlingarna mellan Tesla och IF Metall fortsätter under måndagen.

Mellan 2018 och 2021 hade Tobias Eng Strömberg uppdrag som förste ersättare för Socialdemokraterna i miljö- och konsumentnämnden i Borås. Han har även suttit i distriktstyrelsen för SSU i Sjuhärad.

Utökad strejk

Strejken inkluderar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs på Tesla-bilar på verkstäder på 15 orter i Sverige; bland annat Göteborg, Kungälv, Kungsbacka och Norrköping.

SVT har sökt Tesla upprepade gånger utan framgång.

I klippet berättar Tobias om sin syn på strejken.

Efter publicering har texten uppdaterats med uppgifter om politiska uppdrag.

Fakta Kollektivavtal

Strejken på Tesla innebär att fackförbundet Metall vill att företaget tecknar kollektivavtal.

Ett kollektivavtal tecknas mellan arbetsgivare och arbetstagare och reglerar till exempel arbetstider, försäkringar och löner för de som arbetar på företaget. Nio av tio anställda i Sverige omfattas idag av ett kollektivavtal.

Under tiden som ett kollektivavtal gäller råder fredsplikt, det vill säga att de som jobbar på företaget får inte strejka.

Om kollektivavtal saknas gäller svensk lag, till exempel om arbetstider och uppsägning.

Det är frivilligt för företag att teckna kollektivavtal, men de anställda har rätt att strejka för att få ett. Medlemmar i facket får konfliktersättning under tiden de strejkar

Källa: Svenskt näringsliv, IF Metall, PTK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.