Tolv dömda i Göteborg för att ha lurat CSN på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer dömdes på onsdagen för att ha lurat CSN att felaktigt betala ut studiemedel. 103 personer ska ha ansökt om studielån för studier utomlands, trots att de aldrig tänkt studera. Enligt Göteborgs tingsrätt handlar det om systematisk och organiserad kriminalitet.

Bedrägerierna pågick under flera år. Fyra personer dömdes för flera fall av bland annat grovt bedrägeri och ytterligare åtta personer dömdes för bland annat bidragsbrott för att de tagit emot studiemedel utan att ha rätt till det.

– Gemensamt för de som nu döms för bidragsbrott verkar vara att de av olika skäl haft ett desperat behov av snabba pengar. De har sedan mot löfte om pengar fått lämna ifrån sig bankdosor och liknande till de som organiserat bedrägerierna, säger rådmannen Johan Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

Två av de åtalade huvudpersonerna döms till fleråriga fängelsestraff och fem personer döms till skyddstillsyn, varav två till skyddstillsyn i förening med fängelse. Övriga får villkorlig dom och böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.