Foto: SVT

Tomma SD-stolar i Lilla Edet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev näst största parti i Lilla Edet. Men deras inflytande blir långt mindre än så.

Sverigedemokraterna har gjort rekordval i alla kommuner i Västra Götaland. I varje kommunalval gjorde partiet bättre ifrån sig än förra valet, det visar en genomgång som SVT Västnytt har gjort. Ett av de bästa resultaten gjorde SD i Lilla Edet, men här har partiet problem att fylla platserna.

”Känns för jävligt”

16.5 procent i kommunen skulle enligt den preliminära mandatfördelningen ge SD fem av kommunens 31 mandat i Lilla Edet. Men eftersom partiet spärrat sina listor och det endast står tre namn på listorna kommer de bara att besätta tre platser, resten får inte fyllas.

SD i Västsverige

– Det gjordes efter valet 2010 när folk som inte sympatiserar med oss skrev in massa namn på folk som inte ville sitta för oss. Och för några månader sedan var vi bara tre som ville ställa upp. Det är klart att det känns för jävligt, säger Anders Johansson, gruppledare för SD i Lilla Edet.

(S) största parti

I dag, onsdag, drar förhandlingarna om kommunalrådsposterna igång i Lilla Edet. Socialdemokraterna blev största parti och aspirerar på att fortsätta som kommunalråd, medan en samling av M, C, FP och MP kommer att göra upp om en gemensam kandidat till oppositionsråd.

– Vi har gått till val tillsammans och kommer att lansera en egen kandidat. Vi anser inte att SD ska ha den platsen, säger oppositionsrådet Peder Engdahl (M), till SVT Västnytt.

Oro över SD-framgång

Han är oroad över SD:s framgångar, inte bara över deras restriktiva tankar kring invandring.

– Vi har knappt sett SD i kommunarbetet under den här mandatperioden och de har varit osynliga i valkampanjen. Men vi partier som jobbat stenhårt och berättat vad vi vill göra, vi har inte fått kredit för det. Det är det som oroar mig, säger han med en bitter klang i rösten.

Nedrivna valaffischer

Enligt SD har man mött folk inför valet och talat med dem. Att de varit osynliga har en annan förklaring.

– Våra valaffischer rivs ju ned så fort vi satt upp dem, så det är knappt någon mening, säger Anders Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västsverige

Mer i ämnet