Utesluten Sverigedemokrat inkryssad till kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

En utesluten Sverigedemokrat i Trollhättan har kryssats in i kommunfullmäktige för partiet – trots att han inte var nominerad. Och i Tidaholm kan en person som kandiderar för Svenskarnas Parti bli ersättare för SD.

– På ett personligt plan är det oerhört jobbigt om det kommer in nazister i fullmäktigesamlingen. Jag tycker det är beklagligt om det är människor som inte respekterar demokratin utan kapar andras partiers mandat, oavsett partitillhörighet, säger Hanna Wigh, ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg.

Trots framgångarna för Sverigedemokraterna har man ett par problem nu eftersom man inte låst sina listor. Det betyder att väljare kunnat skriva in vem som helst, trots att de inte är medlemmer i partiet.

SD i Västsverige

Du är invald i kommunfullmäktige, men jag hittar dig inte på sverigedemokraternas ursprungliga lista.

– Nej, för jag är inte medlem där, säger Thomas Valeklint, invald i Trollhättans kommun.

Har du blivit ikryssad av misstag?

– Nej, det var nog folk som tycker att jag skulle representera partiet.

Thomas Valeklint uteslöts ur partiet för tre år sedan efter att ha skrivit rasistiskt på nätet. Ett beslut han överklagat. Nu är han åter vald till fullmäktige i kommunen.

SVT har också pratat med en upprörd person i Götene som valts in i kommunfullmäktige mot sin vilja. Dessutom kan en tredje person som nu kandiderar för nazistiska Svenskarnas parti få en plats som ersättare i Tidaholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västsverige

Mer i ämnet