Polisen spärrade av ett område i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Tonåring döms för mord i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga män dömdes i september för inblandning i ett knivdåd då en 37-årig man höggs ihjäl i Södra Hamnen i Uddevalla i februari. Två av dem fick fängelse och fyra dömdes till ungdomsvård. Men inte för mord utan för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel.

Nu ändrar en oenig hovrätt rubriceringen för en kille i 15-årsåldern. Han döms för mord till två års sluten ungdomsvård.

Det var på kvällen den 2 februari som två män attackerades med kniv i Södra Hamnen i Uddevalla. Den ena mannen dog av sina skador. Orsaken till bråket ska ha varit en konflikt efter en narkotikaaffär.

Några av de åtalade unga männen ska först ha träffat på de två målsäganden på stan och därefter gått hem och beväpnat sig med baseballträn och knivar. När de sedan träffades igen ska en av de åtalade först ha knivskurit en av männen. Sedan påbörjades enligt åklagaren en jakt genom Uddevalla, där de sex åklagade personerna jagade den andre mannen som försökte gömma sig under en trappa.

När de kom ikapp honom misshandlade de honom med sparkar och knivhugg. Mannen fick så svåra skador att han avled.

Brottsrubricering ändras

Uddevalla tingsrätt menade i sin dom i september att det inte gick att bevisa vem som var ansvarig för mannens död. Brottsrubriceringarna blev därför grov misshandel och medhjälp till grov misshandel. Men nu döms alltså en pojke i 15-årsåldern för mord.

Straffet är två års sluten ungdomsvård.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har spärrat av ett område i Uddevalla efter knivskärningarna. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer