Polisen har spärrat av ett område i Uddevalla efter knivskärningarna. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Sex personer döms efter knivattack i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga män döms nu för inblandning i ett knivdåd där en 37-årig man höggs ihjäl i Uddevalla i februari. Två av dem döms till fängelse och fyra döms till ungdomsvård.

Det var kvällen den 2 februari som de misstänkta brotten begicks. Två män attackerades med kniv där den ena dog av sina skador. Den bakomliggande orsaken ska ha varit en konflikt efter en narkotikaaffär.

Enligt åklagaren ska några av de sex åtalade unga männen först ha träffat på de två målsäganden på stan och därefter gått hem och beväpnat sig med baseballträn och knivar.

När de senare träffar på de två målsägande igen så ska en av de åtalade först ha knivskurit kompisen. Efter det jagade de sex personerna den andre mannen genom Uddevalla. Mannen försöker gömma sig under en trappa. Där får mannen motta flera knivhugg som gör att han avlider.

Fängelse och ungdomsvård

Åklagaren yrkade på mord när de sex männen åtalades men hade flera alternativyrkanden, som medhjälp till mord, grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Tingsrätten menar att det inte går att slå fast vem som utdelade det dödliga knivhugget. Två av dem döms nu till fängelse, en av dem en man i 25-årsåldern som döms till ett år och sex månader iför medhjälp till grov misshandel. Den andra mannen som är i 18-årsåldern döms till sex månaders fängelse för grov misshandel.

De övriga fyra är samtliga under 18 år och döms till ungdomsvård. En för grov misshandel och de andra tre för medhjälp till grov misshandel.

Klippet nedan är från polisinsatsen i samband med händelsen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.