Mattias Johansson (C) lämnar politiken – dagar före valet. Foto: Centerpartier, SVT

Toppnamn för Centerpartiet lämnar politiken – dagar före valet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Centerpartisten och företagsledaren Mattias Johansson i Uddevalla kandiderar till både riksdagen och kommunfullmäktige. Bara dagar före valet meddelar han nu att han lämnar politiken – för att fokusera på sitt företag som haft ekonomiska problem efter pandemin.

– Jag kommer lämna alla förtroendeuppdrag efter valet, säger han till SVT.

Mattias Johansson står på plats tre till kommunfullmäktige för Centerpartiet i Uddevalla och han kandiderar även till riksdagen. Där står han på plats 17 på riksdagslistan för Fyrbodal. Men trots att han står på valbar plats meddelar han nu att tänker lämna politiken.

I dag har han förtroendeuppdrag i två kommunala bolag som han avser avsluta.

– Det är för att fokusera på mitt företag framöver, säger han om beslutet.

”Fram och tillbaka”

Beskedet kommer direkt när SVT ställer frågor, i en pågende granskning som ännu ej är publicerad, om att Mattias Johanssons företag vid flera tillfällen fått kritik av revisorerna för att inte betalat skatt och avgifter i tid.

Enligt politikern är det pandemin som pressat hans företag.

– Vi kommer leva med konsekvenserna i många år.

När fattade du beslutet att lämna politiken?

– Jag har varit fram och tillbaka men någon gång innan sommaren insåg jag att det inte skulle gå. Då pratade jag med partiet och vi kom fram till att inte stryka mig eftersom listorna redan var tryckta, säger Mattias Johansson.

Flera kandidater

Men för Per Öfverman, ordförande för centerpartiet i Uddevalla, kom beskedet om att Mattias Johansson bestämt sig för att lämna politiken som en nyhet. Han hoppas att det inte kommer påverka valresultatet.

– Jag tror att folk har full förståelse för skälen till att han lämnar och inte lägger någon negativ vikt vid det. Samtidigt har vi många bra kandidater i partiet.

Om Mattias Johansson skulle bli invald kommer han avsäga sig alla förtroendeuppdrag, säger han.

Lär dig mer om Uddevallapolitiken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sammalagt har sju av partierna varit med i ledande styret under den gångna mandatperioden – starta klippet för att se hur S, M, C och L efter en del politisk turbulens skapade gemensam majoritet i Uddevalla kommun. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet