Foto: SVT

Törebodamördaren döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige man som Skaraborgs tingsrätt redan meddelat skyldig för mordet fick sin dom i dag. Han döms till 18 års fängelse.

Den 27-årig man bröt sig in i en 90-årig kvinnas hem på en liten ort utanför Töreboda i oktober förra året. Han ströp och knivhögg henne till döds innan han satte eld på huset. På övervåningen fanns kvinnans son som även han utsattes för våld. 27-åringen greps av polis när han försökte fly från platsen på en moped.

Mannen döms för mord, försök till mord, mordbrand, grov stöld och grov misshandel. Han frias dock från två åtalspunkter, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till våld mot tjänsteman.

Törebodamordet

”Helvetet på jorden”

Skaraborgs tingsrätt beslutade under pågående rättegång att 27-åringen bevisligen gjort sig skyldig till mord. Den rättspsykiatriska utredningen visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Men en uppföljning av Socialstyrelsens vetenskapliga råd visade dock att han lider av en mindre störning, dock inte av sådan art att han inte kan dömas till fängelse. Därmed var det fastställt att mannen skulle dömas till fängelse, men hur länge stod inte klart förrän i dag.

Åklagaren yrkade på livstid, men mannen får alltså 18 års fängelse.

– Det har ju varit helvetet på jorden, men efter några månader börjar jag resa på mig igen och återgå till livet, säger Lars Fimmerstad, den 90-åriga kvinnans son, till SVT Västnytt.

Skadestånd till anhöriga

Den 27-årige mannen ska även betala 35 000 kronor i skadestånd till den 90-åriga kvinnans dödsbo. Han ska också betala 251 770 kronor till kvinnans son, vilken han försökte mörda, och 69 870 kronor till kvinnans dotter.

På grund av bristande minnesbild kan 27-åringen varken erkänna eller förneka att han begått brotten.

27-åringen kommer att överklaga domen både vad gäller ansvarsdelen och påföljden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Törebodamordet

Mer i ämnet