Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är egentligen skillnaden mellan en akut lungtransplantation och en vanlig? I klippet förklarar Jesper Magnusson hur det fungerar. Foto: Helena Josefsson/SVT

Rekordmånga akuta lungtransplantationer på Sahlgrenska under pandemin

Publicerad

Fem av totalt sex personer i Sverige, som fått nya lungor på grund av covid-19, har blivit transplanterade på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det har skett akut – något som är mycket ovanligt.

– I normala fall görs en akut lungtransplantation på grund av virusinfektion vart tredje eller vart fjärde år. Dessa fem transplantationer har gjorts inom loppet av 13 månader, säger Jesper Magnusson, överläkare.

De vanligaste orsakerna till att en person kan behöva nya lungor är sjukdomen lungfibros eller kol. Men under pandemin av covid-19 var det många som plötsligt blev väldigt sjuka och speciellt lungorna drabbades hårt.

– Vi upptäckte ganska snart att vissa patienter hade akut svårt att syresätta sin kroppar eftersom covid-19 hade bränt ut lungans funktion helt och hållet, säger Jesper Magnusson, överläkare på transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hade dött utan nya lungor

Enligt honom såg de också att patienternas övriga organ kunde återhämta sig men inte lungorna. De visade inte några tecken på att läka ut.

– De här fem patienterna hade inte överlevt om de inte hade fått nya lungor. Alla fem lever i dag och den senaste transplantationen gjordes för cirka nio månader sedan.

Krävande ingrepp

Operationen tar mellan sex och åtta timmar och är ett mycket krävande ingrepp för patienten, både kirurgiskt och sedan även medicinskt för att inte lungorna ska stötas bort.

– De här patienterna var friska innan de drabbades av covid-19. När de blev transplanterade var de också tillräckligt friska för att klara ingreppet och tillräckligt sjuka för att genomgå en transplantation. Man vill inte ta ett sådant beslut för tidigt, säger han.

Vad har ni lärt er av det här?

– Jag tror vi kommer att vara bättre rustade för en ny pandemi så tillvida att vi har tankesätt och instrument för att bland annat utvärdera det här snabbare än vi hade när covid-19 kom.

Se och hör i klippet vad den främsta skillnaden är mellan en akut och en så kallad ”vanlig” transplantation är.

Akut transplantation, ARDS:

ARDS, Acute Respiratory Distress Syndrome, är en form av akut svår lungsvikt som kan ske till följd av exempelvis lunginflammation, trauma eller blodförgiftning. Tillståndet innebär att lungornas funktion kollapsar och dödligheten är hög. Patienterna behandlas på intensivvårdsavdelning med hög procenthalt syrgas.

Akut transplantation: En patient som insjuknar utan tidigare känd sjukdom och som går från relativt frisk till att behöva kontinuerligt andningsstöd och därifrån gå till transplantation.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset/Jesper Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.