Åtta träd, som drabbats av almsjuka, har sågats ner i Carlanderska parken i Göteborg. Foto: SVT

Sjuka almar fällda i Carlanderska parken

Publicerad

Åtta träd, som drabbats av almsjuka, har sågats ner i Carlanderska parken i Göteborg.

– Det fanns risk för att någon skulle få en stor gren i huvudet. I värsta fall så hade det kunna leda till ett dödsfall, säger Wictor Bennet Winsnes, fastighetschef Carlanderska sjukhuset.

Almsjuka är en svampsjukdom, och svampen växer i trädets näringsbanor, vilket gör att dessa täpps igen så att almen vissnar. Det är det som almar i Carlanderska parken har drabbats av enligt fastighetschefen Wictor Bennet Winsnes.

– Vi har haft hit en arborist och han har konstaterat att det handlar om almsjuka och att träden var döda, säger han.

Åtta träd har sågats ner i flera sektioner och de ska inom kort tas om hand och veden ska fraktas bort. Flera av grenarna som riskerade att ramla ner var uppemot 30 centimeter i diameter enligt honom.

Nya träd ska planteras

– Almsjuka träd finns tyvärr i en stor del av Göteborg. Och de här trädens grenar hängde över gångbanan och vi har som fastighetsägare ansvar att tillse så att det inte finns risk för dem som vistas i närheten av träden.

Av de åtta träden så var det ett, som enligt arboristen, bestod av endast 20 procent levande ved och att det bedömdes också vara dött till våren. För varje fällt träd planterar de tre nya säger han till SVT Nyheter Väst.

– Vi har varit i kontakt med föreningen Trädplan och de ska få vara med och bestämma vilka nya träd vi ska plantera i parken. Och om något träd behöver ett nytt hem så ska vi nog hitta en liten plats för det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.