Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det handlar om säkerheten för alla som möter ett polisfordon i trafiken och även för polisernas arbetsmiljö, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin. Foto: Jesper Johansson/SVT

Forskare kritisk till att få poliser utbildats på prejning

Publicerad

Endast 67 av 750 poliser i region väst har gått en fortbildning för prejning. Trafikforskaren Jörgen Lundälv kallar det för ett haveri. Han kräver nu att en utredning görs.

– Det är väldigt allvarligt att poliser i yttre tjänst inte får den utbildning som man behöver, säger Jörgen Lundälv, doktor i trafikmedicin.

Hör Jörgen Lundälvs om vad han vill att polisen gör åt situationen i klippet ovan.

Sedan 2018 finns en fortbildning för poliser där prejning av flyende fordon ingår som ett praktiskt moment. Men i region Väst är det är få som har gått den utbildningen.

”Ett av de farligaste momenten”

Jörgen Lundälv är doktor i trafikmedicin vid Umeå universitet. Han ser flera allvarliga konsekvenser av poliser i yttre tjänst inte fått utbildningen.

– Det här är som polisen själva säger, ett av de allra farligaste momenten som de kan ge sig in på. Min uppfattning är att polisen inte ens ska ägna sig åt prejning, på grund av säkerheten för alla personer som är i trafiken, och för poliserna själva.

Ska växla upp

Från polismyndighetens håll menar man på att utbildningen precis kommit igång i mindre skala men menar att allt fler poliser ska få gå utbildningen.

– Jag ser det inte som ett misslyckande eftersom utbildningen är igång, men i för liten skala än så länge. Vi är på rätt väg och vi kommer att växa in i det här allt eftersom, säger Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst. Foto: SVT/Helena Josefsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.