Henrik Munck Foto: Miljöpartiet

Trafikkontoret vill JK-anmäla Henrik Munck

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden i trafiknämnden, Henrik Munck, kan komma att JK anmälas för brott mot efterforskningsförbudet efter GT:s avslöjande i förra veckan.

Det var GT som förra veckan avslöjade att den före detta miljöpartisten, numera demokraten, Henrik Munck anklagades för att ha efterforskat källor.

Frågan handlar om att någon på trafiknämnden ska ha lämnat uppgifter till en journalist på Göteborgs-Posten om att Munck reserverade sig mot ett beslut i nämnden, något som senare visade sig inte stämma.

Ska ha frågat flera gånger

Under trafiknämndens presidium i september ska Munck vid flera tillfällen ha efterfrågan vem som lämnat ut informationen enligt minnesanteckningar från mötet. Offentligt anställda ska dock få lämna uppgifter till medier utan att riskera att någon efterforskar vem som lämnat ut uppgifterna enligt svensk grundlag.

– Han efterfrågade flera gånger vem som lämnat informationen. Då upprepade jag flera gånger att den frågan får han inte ställa och styrelsen fick upplysa om att det inte är tillåtet enligt lagen, sa trafikdirektören Stefan Eglinger till GT.

Riggat för att misskreditera, enligt Munck

Henrik Munck själv uppger att han aldrig har efterfrågan identiteten på den person som ska ha lämnat uppgifterna, utan han hade försökt ta reda på om den felaktiga uppgiften kom från Trafikkontoret eller från GP.

– Jag har mycket tydligt sagt på mötet att jag inte frågar efter individen, utan endast instansen. Den som påstår något annat har fel, säger Henrik Munck.

Han säger att han uppfattar minnesanteckningar från mötet som riggade för att misskreditera honom, då han tidigare varit starkt kritisk till hur Trafiknämnden och Trafikkontoret har skött sitt uppdrag.

– Detta får ju så klart utredas. Men jag vet vad jag har sagt. Min bild är att detta inte är grund för en anmälan.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod felaktigt att det var trafiknämnden som avsåg att göra en JK-anmälan. Rätt ska vara att det är trafikkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.