Hör Trafikverkets presschefs analys av tågkraschen. Foto: Freddy Persson/SVT

Experten om tågkraschen på Hisingen: Mardröm för varje lokförare

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen kolliderade ett tåg med en stillastående buss på Hisingen i Göteborg. Olyckan ska nu utredas av Trafikverket, och en film från förbipasserande kan bli en viktig pusselbit för att förstå vad som hände.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson reagerar starkt när han ser filmen.

– Det är en mardrömssituation för lokförare. Man vet att man kör ett antal hundra ton som kommer med ganska hög fart, och det tar någonstans mellan 600 och 1 000 meter att får stopp på ett tåg.

Han berättar att instinkten för en lokförare i sådana här situationer är att kasta sig på bromsen, även om det ofta är lönlöst. Så även på Hisingen. Tåget krockade med bussen i sådan fart att loket lyfte från spåret, vilket resulterade i en urspårning.

Det finns inga uppgifter om att någon person skadats allvarligt i samband med olyckan. Enligt uppgifter från polisen har tre personer själva uppsökt vårdcentral med lättare skador. Personen som körde den annars tomma bussen hade klivit ur innan tåget kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.