Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Lind är expert på klimatanpassningar och hon berättar i klippet hur man övervakar leran vid Säveån. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Trafikverket övervakar E20 vid Partille – för att undvika jordskred

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har särskild övervakning på flera vägar som riskerar att drabbas av jordskred och som inte åtgärdats. En av platserna finns i Partille mellan E20 och Säveån.

– Just här i Partille rör det sig bara några millimeter per år, säger Mats Christiansson, specialist geoteknik Trafikverket.

I tio år har Trafikverket mätt leran vid Säveån med modern teknik. På grund av sabotage och stöldrisk av kopparkablar är instrumenten säkrade i brunnar.

Här finns det tre stycken mätinstrument, så kallade inklinometer, som kan förvarna om leran är i rörelse.

– Det mäter lutningar mellan olika nivåer som översätts till en rörelse. Här har vi valt att få information om hur leran rör sig ner mot Säveån, säger Mats Christiansson, specialist geoteknik Trafikverket.

Hur stor är risken att ett ras eller skred kan inträffa här?

– Det är svårt att säga hur stor risken är. Men vi övervakar leran extra noga efter bedömning, säger Malin Lind, specialist på klimatanpassning på Trafikverket.

Finns planer på åtgärder

Tanken är att vägen ska åtgärdas inom ett par år.

– Det blir ett arbete med avsläntning, då vi omfördelar jord och lermassor vid Säveån, säger hon.

Trafikverket har sedan flera år tillbaka även pågående övervakning vid väg 41 vid Viskan i Borås, samt i Taberg söder om Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.