Trafikverket: Bråttom fatta beslut om slussarna i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt tio år når slussarna i Trollhättan sitt slutdatum. Då ska nya slussar vara på plats, enligt planen. Men nu höjs politiska röster som kan göra att det drar ut på tiden.

– Det är ju inte så att slussarna rasar över dagen men det blir ju mer underhåll, säger Trafikverkets Mikael Rintala.

Se projektledaren om slussarnas framtid – i klippet.

Frågan om var de nya slussarna ska byggas är ute på samråd, Trafikverket ska sammanställa synpunkterna under våren 2022 och kommer sen fatta ett beslut om vägen framåt.

Men båda alternativen som myndigheterna väljer mellan innebär stora konsekvenser för Trollhättan och skulle förändra staden för all framtid. Därför vill kommunalrådet Paul Åkerlund (S) att fler utredningar görs om ett tredje alternativ: att bygga nytt i den befintliga kanalen.

– Det är dessutom fortfarande oklart vilka följder båda dessa alternativ får för centrala staden, säger han.

Nya slussar i befintlig kanal avfört

Men frågan om att bygga nya slussar i befintlig kanal har myndigheterna redan avfört eftersom det skulle påverka sjöfarten för mycket. Men det argumentet håller Åkerlund (S) inte med om.

– Att sjöfarten står still i ett par år går att lösa, säger han och menar att Trafikverket inte har något val än att tillsätta ytterligare en utredning:

– Man får vackert lyssna, annars får man inget startbesked från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.