Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan upplevas väldigt störande att bo nära våra arbetsområden, säger Jennie Midler, fastighetsansvarig på Trafikverket. Foto: SVT

Trafikverket om Västlänken: ”Svårt att veta hur mycket det kommer att störa”

Publicerad

Någon kommer att drabbas hur man än gör när det byggs stora projekt. Därför har runt 4 000 hushåll fått erbjudande om ersättningsboende när störningarna från Västlänksbygget är för stora. Ungefär 400 har nappat på erbjudandet. Notan för Trafikverket är just nu på 20 miljoner kronor och den kommer bli störrre.

Hör Jennie Midler, fastighetsansvarig på Trafikverket för Västlänken, berätta mer i klippet.

Trafikverket följer regelverket kring ersättningsboenden som utgår från en dom i Mark- och miljööverdomstolen från 2018. Det handlar om att byggen inte får överskrida decibelvärden utan att erbjuda ersättningsboende till de som drabbas av störningarna. Sedan 2019 har dessa boenden kostat Trafikverket 20 miljoner kronor.

– Vi räknar med en slutnota på mellan 30 och 40 miljoner kronor, när allt arbetet är klart, säger Jennie Midler, fastighetsansvarig på Trafikverket för Västlänken.

Någon kommer att drabbas

Men allt är inte hotellnotor och skattepengar. Även om möjlighet till ersättningsboende finns så påverkas livskvaliteén hos de som bor nära bygget. Och efter ett tag mister hotellfrukosten sin charm.

För boende på Kvarnberget mitt emot Operan där Västlänksbygget pågår är frustrationen stor. Hilda Petursdottir som bor precis ovanför bygggropen uttrycker direkt ilska över situationen. En ilska Trafikverket också måste försöka hantera.

– Jag har full förståelse för att det kan upplevas väldigt störande att bo nära våra arbetsområden. Och det är just det som vårt erbjudande syftar till, att erbjuda återhämtning och vila på en annan plats. Det är en balansgång mellan allmänna och enskilda intressen och när vi bygger så stora projekt som Västlänken är det inte lätt att bygga utan att vi stör och bullrar, säger Jennie Midler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet