Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofie Stålhand, Naturumföreståndare, berättar att Trandansen nu stängs. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Trandansen vid Hornborgasjön stängs

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den absoluta högsäsongen för turistanläggningen Trandansen vid Hornborgasjön kommer beskedet att anläggningen stängs. Anledningen är coronaviruset.
– Direktiven blir tydligare för var dag som går, så vi känner att vi måste bidra till att minska resandet under påsk, säger Sofie Stålhand, föreståndare för Naturum och Trandansen till SVT Nyheter Väst.

En normal säsong kommer 150 000 turister för att skåda tranorna vid Trandansen i sjöns sydvästra del. Rekordet i antal tranor är 27 300 och det är från 2019. Det finns två turistanläggningar på var sin sida sjön. Dels Naturum på den östra sidan som är mer allmänt inriktat på sjöns olika fåglar. Dels Trandansen som är öppen veckorna före och efter påsk då tranorna rastar här i tiotusental på sin väg mot norr.

Med tranorna brukar det komma ett följe av turister från bland annat Tyskland. Parkeringen brukar vara full av husbilar under tranveckorna. Men de utländska turisterna uteblir i år och svenskar har uppmanats att inte göra onödiga resor.

– Det går ju inte att stänga naturen, men vi vill inte att folk samlas i stora skaror just här, säger Sofie Stålhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet