Bilden är en genrebild och personerna på bilden har inte med nyheten att göra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krog i Göteborg stängs efter coronakontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det var, tvärt emot rekomendationerna, trängsel på några av Göteborgs krogar under valborgskvällen. Och under fredagseftermiddagen kom beskedet om att miljöförvaltningen beslutade att stänga en krog.

– Det är en alldeles för stor trängsel och det har varit barhäng, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg, till TT.

I regnet och kylan hade kroggästerna i går kväll på Valborg letat sig inomhus. Något som inte undgick de av miljöförvaltningen utsända inspektörer som var i tjänst under valborgsmässokvällen.

Syftet med valborgsinsatsen var att se hur Folkhälsomyndighetens föreskrift efterlevdes under kvällstid.

Coronaviruset i Västsverige

– Fokuset för inspektörerna på Valborg var att hitta de serveringar där trängseln utgjorde en fara för direkt smittspridning. Trängsel är en klar smittorisk och det är viktigt att alla gör vad de kan för att minska den risken, både verksamhetsutövare och gästerna själva, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Åtta krogar fick anmärkning

Åtta av de 25 kontrollerade krogar fick anmärkning under gårdagskvällen. Där det är fråga om en allvarlig anmärkning kommer detta som tidigare att lämnas vidare till Smittskydd Västra Götaland för uppföljning. Smittskyddsläkaren har möjlighet att stänga verksamheter som inte lever upp till föreskriftens krav.

En restaurang stängs

Miljöförvaltningen har anmält tre krogar till regionens smittskyddsenhet som har beslutat att stänga en av dem.

– Anledning till beslutet är att restaurangen trots flera inspektioner inte säkerställt att trängsel i verksamhetens lokaler kunnat undvikas. Det finns därför en risk för smittspridning av covid-19, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Restaurangen har nu möjlighet att åtgärda bristerna och begära en förnyad inspektion. Beslutet kan även överprövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet