Ann-Marie Engh, turistvärd vid Trandansen och en av de tusentals tranor som just nu finns vid Hornborgasjön. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tranorna har anlänt till Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Så har det säkraste vårtecknet anlänt  tranorna till Hornborgasjön – och det extra tidigt. Över 15 000 tranor finns nu på plats vid Hornborgasjön utanför Falköping.

I år kom tranorna ovanligt tidigt och man räknar med att det ska bli över 20 000 innan det är dags för fåglarna att dra vidare. När turist- och tranmagneten Trandansen öppnade officiellt i helgen hade redan 13 000 tranor anlänt.

– Ja, de är lite tidigare än vi hade tänkt. Vi hade ju egentligen tänkt öppna i lördags, men vi smygöppnade lite i onsdags, säger Ann-Marie Engh, turistvärd på anläggningen Trandansen.

För redan onsdagen den 20 mars hade det kommit 5 500 tranor. 2018 var siffran samma dag 82! Så fint väder har lockat hit tranorna tidigare.

150.000 besökare!

Sedan länge har tranornas ankomst setts som det säkraste vårtecknet. Med tranorna brukar det komma massor av fågelskådande entusiaster. Totalt brukar det komma omkring 150.000 per säsong.

Men tranornas tidiga ankomst gör att det är förhållandevis glest med fågelskådare än så länge. På husbilsparkeringen, som normalt brukar vara fylld med husbilar, många långväga ifrån, ja där stod på måndagen bara någon enstaka husbil.

Tranorna räknas varje kväll när de vid solnedgången flyger från fälten kring Trandansen och tillbaka till sina nattplatser vid Hornborgasjöns kant. Aktuell siffra för antalet tranor hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.