Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sucidpreventiva dagen står regionansvarig Marcus Eriksson och flera volontärer från organisationen Suicide Zero vid en monter för att prata om självmord. Foto: SVT

Fem personer i veckan tar sitt liv i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen infaller Suicidpreventiva dagen, och detta uppmärksammas på flera platser i Västra Götaland. I Nordstan i Göteborg stod organisationen Suicide Zero för att bjuda in förbipasserande till samtal om självmord.

– Det måste kretsa kring våra medmänniskor, att våga fråga, och prata om vad man ska göra om man misstänker något, säger Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland.

Den 10:e september infaller årligen suicidpreventiva dagen. Suicide Zero är en av de organisationer som arbetar för att minska självmorden, och en dag som denna har organisationen ställt upp en monter i Nordstan i Göteborg för att uppmärksamma ämnet. Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland, berättar om de olika samtal han har haft under dagen.

– Folk kommer hit och pratar om de själva mist en anhörig, eller har frågor kring hur vi arbetar för att minska självmord.

”Alla kan göra skillnad”

Marcus Eriksson menar att våra kommuner och regioner har ett stort ansvar i frågan om att minska eller förhindra självmord, men också att man som medmänniska kan göra skillnad.

– Alla kan göra skillnad för människor runtomkring oss. Snacka med kollegan som du inte brukar snacka med, fråga en kompis hur den verkligen mår, det kan rädda liv.

I klippet får du tips på hur du kan märka om en anhörig är suicidal, och hur du kan agera då.

Till dig som har självmordstankar

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Hit kan du också vända dig:

Bris – Barnens rätt i samhället: 116 111.

Jourhavande medmänniska: 08-702- 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller via telefon 90101.

spes.se – för efterlevandestöd.

suicidezero.se/fa-hjalp

Källa: 1177 och Suicide Zero

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.