• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen Peter Stark om vad som gäller vid vattenskador. Foto: Privat

Tre frågor till juristen Peter Stark: Försäkring vid vattenskador

Uppdaterad
Publicerad

Vad gäller egentligen om din bostadsrätt vattenskadas? Och finns det risk att du själv får stå för vissa kostnader, trots att du har försäkring? Juristen Peter Stark, expert inom boendeförsäkring, reder ut svaren.

Vattenskador är den vanligaste skadan i bostäder och varje år inträffar över 100 000 vattenskador i bostäder, enligt Fastighetsägarna.

Men även om du har en försäkring, finns det ibland risk för att du själv kan få stå för vissa kostnader – beroende på situation.

Då kan det bli dyrt

Många som flyttar från hyresrätter till bostadsrätter glömmer ibland bort att teckna en viktig del i försäkringen.

– Man ska se till att man har en bostadsrättsförsäkring. Ofta fungerar det som ett tillägg i hemförsäkringen, så man får inte glömma att teckna det här tillägget när man flyttar till en bostadsrätt från till exempel en hyresrätt. Då kan det bli dyrt, säger Peter Stark.

Vattenskador bedöms från fall till fall och kan skilja sig mycket åt, beroende på vad som orsakat skadan. Om man inte kan bo kvar i sin bostad på grund av skadorna kan man, beroende på fall, ha rätt till någon form av ersättningsboende under reparationstiden.

Hör Peter Stark besvara andra vanliga frågor om vad som gäller vid skador i bostadsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.