Bilden med poilisbilen är en arkivbild från en tidigare polisinstats vid Nordstan. Foto: Privat/TT

Tre knivmord på två veckor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg har skakats av tre knivskärningar med dödlig utgång på kort tid. Något som oroar polisen.
– Det är förfärligt. Det är tragiskt när människor dödas på det här sättet, säger Anders Börjesson, tillförordnad polisområdeschef i Storgöteborg.

Natten till den 17 juli knivskars en ung man vid ett rån vid Hjalmar Brantingsplatsen. Några dagar senare avled en ung man efter en knivskärning på Nordstan. Det tredje dödliga knivdådet inträffade natten till måndag. En man som hittades knivskuren på Hjällbo torg avled under förmiddagen av sina skador.

”Väldigt oroväckande”

Enligt Anders Börjesson är det dödliga våldet med kniv sällsynt på gator och torg. Att Göteborg haft tre fall på kort tid oroar.

– Det är väldigt oroväckande så klart och bekymmersamt. Men om det är någon trend eller ökning går inte att svara på. Det får vi se längre fram, säger han.

Knivbrott ökar

Däremot så har polisen i Storgöteborg sett en ökning av antalet anmälda brott mot knivlagen. Under 2017 så var det 475 anmälda brott mellan januari och mitten av juli. 2018 var det 494 anmälda brott och 2019 var det 556.

– Sedan om det är en ökning av antalet knivar det vet man aldrig, säger Anders Börjesson.

Han menar att ökningen kan vara ett resultat av att polisen är mer effektiva än tidigare. Men också att fler beväpnar sig.

”Viktigt att lagföra”

Ännu finns ingen misstänkt för det senaste knivdådet i Hjällbo. För de två tidigare händelserna har polisen gripit misstänkta gärningsmän.

– Det är oerhört viktigt att vi får fast de här som begår de här brotten, säger Anders Börjesson,.

Han betonar också att kampen mot knivarna måste börja tidigt. Han menar att många av dem som polisen griper med kniv i centrala Göteborg har en trasslig bakgrund.

– Vi kan inte visitera bort knivarna. Vi kan sannolikt inte lagstifta bort knivarna heller. Vi måste jobba med de här personerna i tidig ålder så att de väljer en annan bana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivvåldet

Mer i ämnet