Här undersöker polisens tekniker den plats i Hässleholmen skottlossningen ägde rum. Foto: Joakim Eriksson

Tre män åtalas för skjutning mot restaurang i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Från en bil avlossades skott mot en restaurang på Hässleholmen i Borås. Nu åtalas tre män för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Samtliga åtalade förnekar brott. Enligt åklagaren så ska motivet till skjutningen vara vedergällning för en tidigare skottlossning.

– Min bedömning är att det handlar om en hämndaktion, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Den fjärde juli flydde barn och vuxna när ett tiotal maskerade personer i flera bilar kom till stadsdelen Norrby i Borås. Ett skott med pistol avlossas.

Senare samma dag sker nästa skottlossning och den här gången, på Hässle torg. Enligt åklagaren handlar det en om en hämndaktion, där grupperingen från Norrby bestämt sig för att hämnas på Hässlenätverket för skottlossningen på Norrby.

Beväpnade sig efter skottlossning

Enligt åklagaren har de tre åtalade männen efter händelsen på Norrby beväpnat sig och satt sig i en bil och kört mot Hässleholmen. I bilen ska det funnits ytterligare en eller två personer. När männen kommit fram ska två av dem stigit ur bilen och sökt efter personer från Hässlenätverket. De ska då ha sett tre män som tagit sin tillflykt på en restaurang. Männen ska då åter satt sig i bilen, varav en av dem maskerat sig. Från bilen ska det sedan skjutits mot restaurangen.

– Det är klart att det är allvarligt om man skjuter in i genom ett fönster på en restaurang, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Konflikt mellan kriminella nätverk

Nu åtalas tre män, i 20- till 30-årsåldern, för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Att brottet skett inom ramen för en konflikt mellan två kriminella nätverk bidrar till att brottet bör bedömas som grovt, enligt åklagaren.

Trots att det skjuts in mot restaurangen åtalas männen inte för mordförsök. Det beror, enligt Per-Erik Rinsell på att undersökningen visat att vinkeln på skottet varit riktad nedåt.

– Då är syftet att skrämmas och inte att skada.

Skottlossningen fångades på film

Efter det första skottet ska det även avlossats ännu ett skott från från bilen. Denna gång mot restaurangen bakdörr. Men inte heller i detta fall, bedömer Per-Erik Rinsell att syftet med skottet varit att döda.

Den bevisning som åklagaren bedömer är viktigast är övervakningsfilm från Hässleholmen. Åklagaren bedömer att han kan visa att de misstänkta männen suttit i bilen och att det avlossats ett skarpt vapen.

– Du ser inte på vapnet att det skjuts, men du ser en rökpuff ut genom bilrutan och du ser när rutan till restaurangen splittras.

Två av de tre männen sitter häktade misstänkta för brotten. Den tredje släpptes på fri fot för drygt en månad sedan. Samtliga åtalade förnekar brott, enligt åklagaren. På måndag startar rättegången mot männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.